Η Κίνα προτρέπει τις τράπεζες να στηρίξουν τον τομέα των ακινήτων

Ο ρυθμιστής του τραπεζικού τομέα στην Κίνα προέτρεψε τους δανειστές να παραχωρήσουν επιπλέον πίστωση στους κατασκευαστές ακινήτων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αγοραστών σπιτιών δεν πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου του σε ατέλειωτα σπίτια σε 50 πολιτείες.

Οργισμένοι με τις καθυστερήσεις παράδοσης σε προ-πωλημένα σπίτια, τις μη ξεκάθαρες ημερομηνίες παράδοσης και τις αναστολές στα εργοτάξια, οι αγοραστές την προηγούμενη βδομάδα σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις για οικιστικές μονάδες που έχουν ήδη πωληθεί σε τουλάχιστον 100 οικιστικά έργα, σύμφωνα με στοιχεία από βιομηχανικούς ομίλους και αναλυτές.

Το μποϊκοτάζ έχει χειροτερέψει τους φόβους για οικονομική ύφεση στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της χώρας, ο οποίος εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 18-30% του ΑΕΠ και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αναλυτές το έχουν αποκαλέσει ως "φαύλο κύκλο", ο οποίος θα μετριάσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μετά και την ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα των στοιχείων ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου, που ήταν τα χειρότερα από την έναρξη της πανδημίας. 

Η Επιτροπή Τραπεζών και Ρυθμιστικών Ασφαλίσεων της Κίνας προέτρεψε τις τράπεζες «να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εύλογες χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών ακινήτων, να υποστηρίξουν σθεναρά την κατασκευή κατοικιών για ενοικίαση» και να στηρίξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές έργων, δήλωσε εκπρόσωπος σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Τους ζητήθηκε επίσης "να κάνουν καλή δουλειά στην εξυπηρέτηση πελατών... σύμφωνα με τα συμβόλαια, να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να προστατέψουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των χρηματοοικονομικών καταναλωτών".

Οι αρχές ξεκίνησαν μια καταστολή του υπερβολικού χρέους στον τομέα των ακινήτων το 2020, αφήνοντας γίγαντες όπως η Evergrande και η Sunac να δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν πληρωμές και να τους αναγκάσουν να επαναδιαπραγματευτούν με τους πιστωτές καθώς βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μία φάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης για την Κίνα και χαμηλών πωλήσεων ακινήτων, προσθέτοντας στον κίνδυνο αστάθειας ενόψει του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να δοθεί τρίτη θητεία στον Xi Jinping.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες