Οι επτά ρωσικές τράπεζες που απέκλεισε από το Swift η Ε.Ε.
14:23 - 02 Μαρτίου 2022
Το Συμβούλιο της Ε.E. συμφώνησε σήμερα να αποκλείσει επτά σημαντικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων στον κόσμο.
Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει στόχο να σταματήσει τις συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες από το να πραγματοποιούν τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.
Διαβάστε εδώ: Κύμα φυγής εταιρειών κολοσσών από Ρωσία-Η λίστα ανά κλάδο
«Με ταχύτητα φωτός, η ΕΕ έχει υιοθετήσει τρία κύματα κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας. Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο». δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Διαβάστε ακόμη:
Πετρίδης: Δεν έχει έκθεση στη Ρωσία το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Η νούμερο ένα αγορά που φλερτάρει για προσέλκυση τουριστών η Κύπρος
Μ. Αντωνίου: Να δεχόμαστε Ουκρανούς εργαζόμενους με τουριστική βίζα
Βάζουν στο μικροσκόπιο τον αντίκτυπο εξελίξεων στην Ουκρανία
Ο κατάλογος των επτά ρωσικών τραπεζών, που επηρεάζονται από το μέτρο αυτό, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Πρόκειται για τις εξής τράπεζες:
- η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι
- Bank Otrkitie,
- Novikombank,
- Promsvyazban,
- Bank Rossiya,
- Sovkomank και
- VEB
Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τη δέκατη ημέρα από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα ισχύει επίσης για κάθε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα εγκατεστημένο στη Ρωσία του οποίου τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις προαναφερθείσες τράπεζες.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.
Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.
Επιπλέον, η Ε.Ε. αποφάσισε να απαγορεύσει την επένδυση, συμμετοχή ή συνεισφορά με άλλο τρόπο σε μελλοντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.
Απαγορεύεται, επίσης, η πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγορά τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ή για χρήση στη Ρωσία.
Η Ρωσία μπλοκάρει τους ξένους επενδυτές
Στο μεταξύ, την απαγόρευση πληρωμών μερισμάτων και τόκων (coupons) σε ξένους επενδυτές που κατέχουν μετοχές ρωσικών εταιρειών και ρωσικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι (γνωστά ως OFZs) ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Η Ρωσία μπλοκάρει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν ρωσικές μετοχές και ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη πώληση των περιουσιακών αυτών στοιχείων μετά το κύμα οικονομικών κυρώσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν ανέφερε πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί αυτοί, οι οποίοι δεν ισχύουν για τους εγχώριους επενδυτές.
«Οι εκδότες μπορούν να πάρουν αποφάσεις για την πληρωμή μερισμάτων και τις πληρωμές για άλλα χρεόγραφα», δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της «Αλλά οι πληρωμές… σε ξένους πελάτες δεν θα γίνονται. Αυτό ισχύει και για τα OFZs», πρόσθεσε.
Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν ομόλογα OFZs αξίας 3 τρισ. ρουβλιών (28 δισ. δολαρίων) σε μία αγορά συνολικού ύψους 15,5 τρισ. ρουβλιών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την 1η Φεβρουαρίου.
Το ρωσικό σύστημα που εποπτεύει την πώληση χρεογράφων (NSD) ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις δυνατότητες πληρωμών σε ξένα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που κατέχουν ρωσικά χρεόγραφα καθώς και το δικαίωμα μεταβίβασης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, συμμορφούμενο με αίτημα της κεντρικής τράπεζας.
Τα μεγαλύτερα παγκόσμια συστήματα διακανονισμού συναλλαγών, το Euroclear και το Clearstream, δεν δέχονται πλέον ρωσικά στοιχεία ενεργητικού, κλείνοντας ουσιαστικά μία οδό διαφυγής για τους ξένους επενδυτές.
Το Euroclear, που έχει την έδρα του στο Βέλγιο, ανέφερε χθες ότι το NSD μπλόκαρε τους λογαριασμούς μετά τα μέτρα που πήρε η κεντρική τράπεζα. Ανέφερε, επίσης, ότι θα απενεργοποιήσει άμεσα τον λογαριασμό που έχει στην ανταποκρίτρια τράπεζά του στη Ρωσία, την ολλανδική ING.
To Clearstream ενημέρωσε, επίσης, τους πελάτες του χθες το βράδυ ότι το NSD μπλόκαρε όλα τα χρεόγραφα που είχε στον λογαριασμό του μέχρι νεοτέρας.