Το πρώτο ηχηρό ράπισμα από πολυεθνική εταιρεία στη Ρωσία

Το πρώτο ηχηρό ράπισμα από πολυεθνική εταιρεία στη Ρωσία αποτελεί η απόφαση της βρετανικής πετρελαϊκής BP να πουλήσει το 19,7% της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, ύστερα από πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το διοικητικό συμβούλιο της BP ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η εταιρεία θα αποχωρήσει από τη συμμετοχή της στην Rosneft στην οποία κατέχει ποσοστό 19,75% στη Rosneft από το 2013.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα μέτρα κατά Ρωσίας και το εμπορικό αλισβερίσι Κύπρου-Ουκρανίας

Κρατά τα σκήπτρα η Λεμεσός στα πολυτελή σπίτια και διαμερίσματα

Έκλεισε τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη από τη Ρωσία η Ε.Ε.

Με επιφυλάξεις το κυπριακό «ναι» στο κλείσιμο του ευρωπαϊκού FIR

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Bernard Looney παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Ρωσικής εταιρείας ενώ εκτός ΔΣ βγαίνει και ο έτερος διευθυντής της Rosneft που ορίστηκε από την BP, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Bob Dudley.

Οι παραιτήσεις θα απαιτήσουν από τη bp να διαφοροποιήσει και λογιστικά τη συμμετοχή της στη Rosneft κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022, που θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της BP Helge Lund δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πράξη επιθετικότητας που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή.

Όπως αναφέρει, η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, ωστόσο η πολεμική εισβολή στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή. Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζει, η συμμετοχή της στην κρατική εταιρεία Rosneft δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένη με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τη στρατηγική της bp.

Ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney, επισημαίνει ότι πολλοί έχουν σοκαριστεί και λυπηθεί βαθιά από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και η καρδιά όλων, αυτές τις ώρες είναι στους πληγέντες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας θα προχωρήσει στην εκποίηση των ρωσικών περιουσιακών του στοιχείων. Αυτά περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα και μετοχές σε σχεδόν 50 εταιρείες που ανέρχονται σε 2,83 δισ. δολάρια. 

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται πως η συνολική αξία του συγκεκριμένου πετρελαϊκού  ταμείου, ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ

Δειτε Επισης

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού