Εκτός Swift ρωσικές τράπεζες-Στο στόχαστρο και τα χρυσά διαβατήρια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως προωθούν την αφαίρεση «επιλεγμένων Ρωσικών τραπεζών» από το σύστημα SWIFT, περιοριστικά μέτρα κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και μέτρα κατά της πρακτικής των χρυσών διαβατηρίων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε πως θα προτείνει στους 27 ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν σε αποκοπή ορισμένων τραπεζών της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT.

Στην δήλωση ΕΕ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, ΗΒ, Καναδά και ΗΠΑ, οι ηγέτες τονίζουν πως στέκουν δίπλα «στις ηρωικές προσπάθειες της ουκρανικής Κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού να απωθήσουν την εισβολή της Ρωσίας» και καταδικάζουν την επιλογή του Πούτιν να επιτεθεί στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας.

Αφού σημειώνουν πως, παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες της περασμένης εβδομάδας, υιοθέτησαν σοβαρά μέτρα κατά κεντρικών οργανισμών και τραπεζών στη Ρωσία, καθώς και στους καθοδηγητές του πολέμου, μεταξύ τους και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε εδώ: Ανοίγει τον δρόμο για αποκοπή της Ρωσίας από το Swift η Γερμανία

Ειδικότερα, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην αποκοπή επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: 

ΚΤΚ: Ικανός ν’ απορροφήσει τυχόν κραδασμούς ο τραπεζικός μας τομέας

Ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Swift ο Κ. Πετρίδης

Επίσης, προστίθεται, «δεσμευόμαστε να ενεργήσουμε κατά των ατόμων και των νομικών οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς ενέργειες της ρωσικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για περιορισμό της πώλησης διαβατηρίων - των λεγόμενων χρυσών διαβατηρίων - που επιτρέπουν σε πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική Κυβέρνηση να γίνονται πολίτες των χωρών μας και να αποκτούν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα».

Επίσης, προσθέτουν, δεσμεύονται στην προώθηση μιας διατλαντικής ομάδας εργασίας «που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών μας κυρώσεων μέσω της ταυτοποίησης και του παγώματος των πόρων στις δικαιοδοσίες μας των φυσικών και νομικών προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, σημειώνεται, οι ηγέτες των χωρών αυτών δεσμεύονται στην επιβολή «κυρώσεων και άλλων οικονομικών και εκτελεστικών μέτρων κατά επιπρόσθετων Ρώσων αξιωματούχων και μελών της ελίτ που βρίσκονται κοντά στη ρωσική Κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειες τους».

Προτάσεις Φον ντερ Λάιεν στους 27 για μέτρα

Σε δική της οπτικογραφημένη δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει πως μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, «ο ρωσικός στρατός προβαίνει σε βάρβαρες ενέργειες κατά την εισβολή της στην Ουκρανία» μεταξύ άλλων κατά αμάχων, ενώ «όλος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της αποφασισμένης και γενναίας αντίστασης του στρατού και του πληθυσμού της Ουκρανίας». 

«Καθώς ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεση τους στο Κίεβο και άλλες Ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία, απομονώνοντας την ακόμα περισσότερο από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και τις οικονομίες μας» αναφέρει.

Όπως προσθέτει, η ΕΕ, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Καγκελάριο Σολτς, τον Πρωθυπουργό Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό Τριντό και τον Πρωθυπουργό Τζόνσον, «εργάζονται για να παραλύσουν την δυνατότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή».

Τα μέτρα 

Τα μέτρα που προτίθεται να καταθέσει στους 27 ηγέτες είναι τα ακόλουθα:

«Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε πως συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αφαιρεθεί από το σύστημα SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει πως οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως θα πληγεί η δυνατότητα τους να λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα.

Το SWIFT είναι το κυρίαρχο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών μεταξύ τραπεζών. Η αποκοπή τραπεζών θα τις εμποδίσει από το να διενεργούν τις πλείστες από τις οικονομικές τους συναλλαγές παγκόσμια και πρακτικά θα μπλοκάρει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Ρωσίας.

Δεύτερον, θα δώσουμε τέλος στη δυνατότητα του Πούτιν να αξιοποιεί τα πολεμικά του κονδύλια. Θα παραλύσουμε το ενεργητικό της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό θα παγώσει τις συναλλαγές της. Και θα καταστήσει αδύνατο για την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε εκκαθάριση των περιουσιακών της στοιχείων.

Και τέλος, θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε τους Ρώσους ολιγάρχες από το να αξιοποιήσουν τους οικονομικούς τους πόρους στις αγορές μας».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημειώνει πως «όλα αυτά τα μέτρα θα πλήξουν σοβαρά την δυνατότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του, και θα υποσκάψουν την οικονομία».

«Ο Πούτιν έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας, όμως αυτό το οποίο κάνει στην πραγματικότητα είναι να καταστρέψει το μέλλον της ίδιας του της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές