Ανοίγει τον δρόμο για αποκοπή της Ρωσίας από το Swift η Γερμανία
22:16 - 26 Φεβρουαρίου 2022
Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Όπως μεταδίδεται, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συζήτηση του θέματος.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί δεν απέκλεισαν από το Swift την Ρωσία οι Ευρωπαίοι
Παραμένει, αλλά ως έσχατη λύση η αποκοπή της Ρωσίας από το Swift
Ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Swift ο Κ. Πετρίδης
Καλωσορίζει ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι' αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού - το SWIFT... Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».
Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.
«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ' αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.
Τι είναι το SWIFT-Ποιος το ελέγχει
Το SWIFT είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μνημάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες. Το SWIFT στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορά ρωσικές πληρωμές.
Το SWIFT δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο και ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την εποπτεία του την έχει η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Πώς θα επηρεάσει τη Ρωσία ο αποκλεισμός από το SWIFT
Σύμφωνα με το BBC σε περίπτωση που η Δύση αποκλείσει τις ρωσικές εταιρείες από το SWIFT, αυτές θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το SWIFT. Αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά.
Οι τράπεζες πιθανότατα θα έπρεπε να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Υπενθυμίζεται πως το 2014 η Ρωσία είχε απειληθεί ξανά με αποκλεισμό από το SWIFT λόγω των γεγονότων στην Κριμαία. Τότε το Κρεμλίνο είχε δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, ωστόσο η Δύση δεν υλοποίησε τότε την απειλή της.
Όπως αναφέρει το BBC to 2012 το Ιράν αποκλείστηκε από το SWIFT, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τεχεράνη να απολέσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.