Powered by

Γιατί δεν απέκλεισαν από το Swift την Ρωσία οι Ευρωπαίοι

Παρά την ομοφωνία των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μεγάλες ήταν οι διαφωνίες που υπήρξαν κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με το εύρος τους.

Ένα από τα βασικότερα αγκάθια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε ο αποκλεισμός ή όχι της Ρωσίας από το τραπεζικό δίκτυο SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Ως γνωστό, στα μέτρα δεν περιλήφθηκε τελικά η αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, αυτό έγινε τόσο για να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ε.Ε. να συνεχίσει να έχει κάποιες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και να μην αποδυναμώσει το ίδιο το σύστημα, ενώ ρόλο στην απόφαση έπαιξε και το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να αφεθεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Το συγκεκριμένο δίκτυο χρησιμοποιείται από περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες, για συναλλαγές σε πολύτιμα μέταλλα και ενεργειακά αγαθά. Παρόλο που θα απέκλειε την Ρωσία από τις διεθνείς συναλλαγές, θα έπληττε παράλληλα και την Ιταλία και την Γερμανία, οι οποίες εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ενστάσεις των δύο αυτών χωρών αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αποπομπή της Ρωσίας από το Swift.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις 

Η Γερμανία διατηρεί σχέση υψηλής εξάρτησης από την Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου και ο αποκλεισμός της Μόσχας από το Swift θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες στην τροφοδοσία του Βερολίνου.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε πως καμία ενέργεια δεν αποφασίσθηκε σε σχέση με το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift, κυρίως εξαιτίας των αντιρρήσεων της Γερμανίας.

«Είναι η έσχατη επιλογή», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: 

Ε.Ε.: Απέκλεισαν τη Ρωσία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Παραμένει, αλλά ως έσχατη λύση η αποκοπή της Ρωσίας από το Swift

Έτοιμη για αντεπίθεση με πακέτο αντικυρώσεων η Μόσχα  

«Υπάρχουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματά τους. Οι συνέπειες πρέπει να πλήξουν την ρωσική οικονομία», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, εννοώντας προφανώς ότι οι συνέπειες δεν πρέπει να πλήξουν την γερμανική οικονομία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

Πιέζει το Κίεβο 

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter αναφερόμενος στο Swift. 

Το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση προς τις δυτικές χώρες να λάβουν αυτό το μέτρο, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς χρηματοπιστωτικό «ατομικό όπλο», το οποίο ωστόσο δύναται να βλάψει ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες.

Δειτε Επισης

Μπαϊρού: «Ποτέ άλλοτε η Γαλλία δεν είχε τόσα χρέη»–Ολες οι προγραμματικές δηλώσεις του
Meta: Απολύει 3.600 υπαλλήλους «χαμηλής απόδοσης» και προχωρά σε νέες προσλήψεις
Προσφυγή κατά του Μασκ για παραβιάσεις στην αγορά μετοχών του πρώην Twitter
Νέος κώδικας συμπεριφοράς για τους πελάτες των Starbucks στη Βόρεια Αμερική-Η πολιτική της εταιρείας
Tην εξαγορά του TikTok στις ΗΠΑ μελετά o Ίλον Μασκ-Πώληση της πλατφόρμας ή απαγόρευση στην Αμερική
Προβλήματα στο Βέλγιο λόγω της παναπεργίας για το συνταξιοδοτικό-Ακυρώθηκαν πτήσεις
Το LNG αναδεικνύεται κορυφαίο εναλλακτικό καύσιμο από τους εφοπλιστές-Όλο και περισσότεροι το επιλέγουν
Τουλάχιστον 65 πετρελαιοφόρα έριξαν άγκυρα μετά τις τελευταίες κυρώσεις από ΗΠΑ
Κινεζικά δάνεια: Καταργούνται οι περιορισμοί για τις ξένες επενδύσεις
Περικόπτουν θέσεις εργασίας οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων-Προγράμματα αναδιάρθρωσης το 2025