Θετικά τα μηνύματα για ανάκαμψη στην ΕΕ, κίνδυνοι λόγω πληθωρισμού και πανδημίας

Θετικά βλέπει τις προοπτικές των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και τονίζει ότι οι κίνδυνοι που προκαλεί ο αυξημένος πληθωρισμός και οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη συνεδρία του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, και πρόσθεσε πως το βασικό σενάριο για το μέλλον παραμένει θετικό.

Ωστόσο, υπενθύμισε, η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμα από την πανδημία ενώ παραμένει άγνωστο πόσο ακόμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει ενθαρρυντικά, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουμε τους κινδύνους και δεν πρέπει να τους παραβλέψουμε» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ακόμα πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο την επικοινωνία για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο προκλήσεις σε σχέση με αυτή τη συζήτηση αφορούν την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, ταυτόχρονα με την ανάγκη διαχείρισης του δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε μετά την πανδημία κατά τρόπο φιλικό προς τις προσπάθειες για ανάπτυξη.

Σε δικές του δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου έκανε λόγο για ανάκαμψη η οποία συνεχίζεται, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω των εμποδίων που δημιουργούνται στις αλυσίδες τροφοδοσίας εξ αιτίας της πανδημίας καθώς και τις προκλήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Όπως είπε, οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις προτάσεις για αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της ευρωζώνης) και θα επικεντρωθούν σε μια πρώτη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Eurogroup σε αυτή τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι