Αυτή είναι η μεγαλύτερη startup με αξία 10 δισ.

Η αυστραλιανή εταιρεία γραφιστικής σχεδίασης Canva είναι σπάνια, ακόμη και μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον.

Την Τρίτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άντλησε 200 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, γεγονός που συνεπάγεται αποτίμηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα αναμφισβήτητα μεγάλο ποσό. Αυτό όχι μόνο καθιστά την εταιρεία την πολυτιμότερη startup λογισμικού στον κόσμο, αλλά την αναδεικνύει και ως την πολυτιμότερη startup στον κόσμο που έχει ιδρυθεί και καθοδηγείται από γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα: 

Μιχάλης Μιχαήλ: Άλλο Invest Cyprus… άλλο ΡΙΚ

Ήρθαν αθόρυβα τα Media Markt στην Κύπρο (pics)

Ποιοι κλάδοι έχουν τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας

Ενισχυμένη από την ανάγκη για διαδικτυακά εργαλεία συνεργασίας εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία που την τελευταία φορά συγκέντρωσε χρηματοδότηση με αποτίμηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει κερδίσει τους πελάτες της, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα πιο φιλικό προς τον χρήστη Adobe Photoshop, Microsoft Powerpoint και Adobe Acrobat.

Επιτρέπει, για παράδειγμα, στους χρήστες να δημιουργούν ευκολότερα ένα pitch deck που να είναι εξίσου ελκυστικό τόσο σε ένα iPhone όσο και στη μεγάλη οθόνη. Επιτρέπει, παράλληλα, στους δημιουργούς να σχεδιάσουν ένα λογότυπο T-Shirt και στη συνέχεια να ταιριάξουν με έναν κατασκευαστή.

Η περιγραφή του επόμενου τομέα εστίασης της εταιρείας από τη διευθύνουσα σύμβουλο και συνιδρύτρια Melanie Perkins καταδεικνύει τον λόγο που η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την επιτυχία. Οι σουίτες της Adobe και της Microsoft υπάρχουν εδώ και δεκαετίες – και ενώ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, δεν έχουν αλλάξει πολύ.

«Πολλά συμβαίνουν στο χώρο των παρουσιάσεων», λέει η ίδια, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δημιουργεί έναν τρόπο για τους πελάτες να αγοράζουν web domains και να ξεκινούν powerpoints σε έναν ιστότοπο αντί για ένα συνημμένο αρχείο. «Έτσι, αναπτυσσόμαστε συνεχώς και φέρνουμε τις παρουσιάσεις στα μέτρα που περιμένουν οι άνθρωποι στην εποχή του διαδικτύου. Θέλουμε να κάνουμε τις παρουσιάσεις πολύ πιο ελκυστικές, περισσότερο σαν να παρακολουθείτε μια ταινία».

Η T. Rowe Price ηγήθηκε του γύρου και συμμετείχαν επενδυτές όπως οι Franklin Templeton, Sequoia Capital Global Equities, Bessemer Venture Partners, Greenoaks Capital, Dragoneer Investments, Blackbird, Felicis και AirTree Ventures.

Αναμφίβολα, ο νέος γύρος χρηματοδότησης καθιστά την Perkins μία από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο – πολλαπλά δισεκατομμυριούχο, τουλάχιστον στα χαρτιά. Όταν όμως την ρώτησα ευθέως για την ιδιότητά της ως δισεκατομμυριούχου, η Perkins δεν φάνηκε να αισθάνεται άνετα με το προσωνύμιο.

«Μισώ αυτόν τον όρο», λέει. «Δεν νομίζω ότι είναι χρήματά μου και ποτέ δεν ήταν».

Η Perkins είναι μια δισεκατομμυριούχος που δεν θέλει να είναι δισεκατομμυριούχος. Μετά τη συζήτησή μας, η ιδρύτρια και ο συνιδρυτής και σύζυγός της, Cliff Obrecht, δεσμεύτηκαν να διαθέσουν τη «συντριπτική πλειοψηφία» του μετοχικού τους κεφαλαίου, του 30% που σήμερα αποτιμάται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ποικίλους σκοπούς μέσω του Ιδρύματος Canva.

 

ΠΗΓΗ: Fortune Greece

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές