Ρέγκλινγκ: Απαιτούνται έως τρία χρόνια για να βγουν ευρωομόλογα

Από ένα έως και τρία χρόνια υποστηρίζει ο επικεφαλής του ESM ότι θα χρειαστούν για να στηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός θεσμός που θα εκδώσει τα λεγόμενα coronabonds. Γι’ αυτό, αναφέρει στους Financial Times, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη λύση θα πρέπει να έρθει από τους υφιστάμενους μηχανισμούς.

Εν μέσω της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι μπορεί να στηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα πουλήσει ευρωπαϊκά ομόλογα, αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, αλλά το project είναι σύνθετο και απαιτεί χρόνο. «Θα πάρει ένα, δύο ή τρία χρόνια και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρουν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή να δώσουν μελλοντικά έσοδα», υποστηρίζει. «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ομόλογα από το τίποτα».

Ο ίδιος δεν βλέπει λόγο να τονωθεί περαιτέρω η ισχύς του ESM, που προβάλλει από τις βόρειες χώρες ως η λύση για να χρηματοδοτηθούν τα κράτη-μέλη. Υπάρχουν σήμερα 410 δισ. ευρώ, τα οποία, κατά τον ίδιο, «είναι πολλά».

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM, της ECCL θα πλήξει τη θέση μιας χώρες στις διεθνείς αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά ότι η ύπαρξη ανάλογων γραμμών του ΔΝΤ τείνει να καθησυχάζει τις αγορές. «Μπορεί να είναι μια εξασφάλιση για τις αγορές, επειδή ξέρουν ότι αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, αν σε αντίθεση με τη γενική παραδοχή χρειαστούν χρήματα, θα είναι διαθέσιμα πολύ γρήγορα».

Δήλωσε μάλιστα ότι ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων της ECCL θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, δε, ότι ο ESM έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ. «Δεν έχουμε όρια», ξεκαθάρισε.

Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων της Ιταλίας στη χρήση του μηχανισμού, ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι οι όροι που θα συνοδεύουν την ECCL θα είναι πολύ διαφορετικοί από την εποχή της κρίσης του ευρώ. Πιθανότατα θα αφορούν την προϋπόθεση, τα χρήματα να πάνε στον τομέα Υγείας ή οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Θα υπάρχει και δέσμευση να τιμηθεί το πλαίσιο οικονομικής παρακολούθησης της ΕΕ.

Ο ίδιος δεν βλέπει ρόλο για το ΔΝΤ στην παρούσα φάση.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες