Τι δώρο έκανε η ΕΚΤ στον Μπερνάρ Αρνό της Louis Vuitton

Ο Μπερνάρ Αρνό, το αφεντικό της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, ξεπέρασε ακόμη και τις δικές του εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά στην πώληση των γιγαντιαίων ομολόγων της εταιρείας του αυτή την εβδομάδα – η οποία περιελάμβανε τη μεγαλύτερη εταιρική έκδοση σε ευρώ από το 2016.

Η εταιρεία- γίγαντας ειδών πολυτελείας συγκέντρωσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλο 1,55 δισεκατομμύριο λίρες (2 δισεκατομμύρια δολάρια), σε μια σειρά χρεογράφων που έληγαν σε διάστημα από δύο έως 11 χρόνια, για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της εταιρείας Tiffany & Co.

Δύο από τις πέντε δόσεις σε ευρώ, τοποθετήθηκαν σε αρνητικές αποδόσεις, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν την LVMH για να δανειστούν χρήματα. Οι προσδοκίες του Αρνό τον Νοέμβριο για τις αποδόσεις από την πώληση «μεταξύ 0% και 1%» έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα. Ακόμη και η δόση των 11ετών ομολόγων έχει ένα επιτόκιο μόλις 0,45%. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές δεν ήταν ποτέ φθηνότερες.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας μπορεί τώρα να απευθύνει ευχαριστίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αυτή την κατάσταση. Η επανεκκίνηση του προγράμματος προμηθειών κρατικών χρεογράφων ύψους 189 δισ. ευρώ έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των πιστωτικών spreads. Ενώ η κεντρική τράπεζα θέλει να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών εταιρειών – και των ευρωπαϊκών θυγατρικών των εταιρειών διεθνούς εμβέλειας – για να τις διευκολύνει να επενδύσουν, μπορεί να μην είχε νόημα η βοήθεια σε μια γαλλική εταιρεία – μεγαθήριο, ώστε να επιβληθεί στις αντίστοιχες αμερικανικές.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα ομόλογο αυτού του μεγέθους θα έχει αγοραστεί από την ΕΚΤ (ή θα αγοραστεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον). Συχνά, η τράπεζα καλύπτει το 20% των επιλέξιμων εκδόσεων και έχει υπάρξει πραγματική έλλειψη αγορών υψηλής ποιότητας από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπήρξε άλλη μια μεγάλη πώληση εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη την εβδομάδα αυτή από την αμερικανική εταιρεία Comcast Corp., η οποία εξέδωσε χρεόγραφα αξίας 3 δισ. ευρώ και άλλο 1,4 δισ. σε βρετανικές λίρες.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες