Με νέα ήττα κινδυνεύει η Μέι

Μία ακόμα συνεδρίαση για το Brexit διεξάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία θα κορυφωθεί με ψηφοφορίες το βράδυ (από τις 7μμ τοπική ώρα) επί τροπολογιών για το μέλλον της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Οι βουλευτές έχουν καταθέσει τουλάχιστον επτά τροπολογίες, οι οποίες ζητούν από ακύρωση του Brexit ή δεύτερο δημοψήφισμα ή ενδεικτικές ψηφοφορίες επί όλων των πιθανών καταλήξεων, έως τη δημοσιοποίηση των επίσημων αναλύσεων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για τον αντίκτυπο του no deal.

Θεωρείται πολύ δύσκολο κάποια από τις τροπολογίες να υπερψηφιστεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση απειλείται με ήττα στην ψηφοφορία επί της «ουδέτερης πρότασής» της, που συνιστά τη βάση της σημερινής συνεδρίασης.

Η πρόταση αυτή δηλώνει απλώς ότι η Βουλή των Κοινοτήτων «επαναβεβαιώνει» την υποστήριξή της στα αποτέλεσμα των ψηφοφοριών της 29ης Ιανουαρίου.

Τότε οι βουλευτές είχαν εγκρίνει τροπολογία που υπαγόρευε στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες εναλλακτικές του backstop διευθετήσεις για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, προκειμένου να γίνει δεκτή η συμφωνία του Brexit.

Είχαν όμως παράλληλα υπερψηφίσει και μία μη δεσμευτική τροπολογία που όριζε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αυτή η δεύτερη τροπολογία έχει προκαλέσει τις έντονες ενστάσεις της ομάδας ERG των Συντηρητικών Brexiteers, οι οποίοι λένε ότι αν υπερψηφίσουν απόψε την κυβερνητική πρόταση τότε θα παγιδευθούν στην απόρριψη της πιθανότητας του no deal, την οποία θεωρούν απαραίτητο διαπραγματευτικό χαρτί.

Έχουν ζητήσει λοιπόν την αλλαγή του κειμένου της κυβερνητικής πρότασης, κάτι που μέχρι στιγμής η Ντάουνινγκ Στριτ αποκλείει. Οι βουλευτές αυτοί εξετάζουν πλέον αν θα καταψηφίσουν την πρόταση ή αν θα απέχουν από την ψηφοφορία. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση απειλείται με ήττα, συμβολικού πάντως παρά ουσιαστικού χαρακτήρα.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν παρόλα αυτά ότι μια ήττα απόψε για την κα Μέι θα δυσκολέψει τις προσπάθειές της να πείσει τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο διατεθειμένη να συνταχθεί μαζί της υπέρ της συμφωνίας του Brexit εφόσον γίνουν δεκτές οι αλλαγές που ζητά επί του backstop.

Η τροπολογία της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ που επιδιώκει να παρατείνει τη διαδικασία εξόδου του Άρθρου 50 ώστε να αποτραπεί το no deal θα κατατεθεί τελικά ενόψει της επόμενης αντίστοιχης συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων στις 27 Φεβρουαρίου. Η τροπολογία αυτή πιστεύεται ότι έχει την ευρύτερη διακομματική στήριξη από όλες τις υπόλοιπες και παράλληλα έχει δυνητικά δεσμευτική ισχύ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.