Κύμα φυγής κεφαλαίων από τη Λετονία

Περαιτέρω έξοδο ρωσικών κεφαλαίων από τη Λετονία έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, ένα έθνος της Βαλτικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, του οποίου το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη κλονιστεί από σειρά σκανδάλων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα μέτρα εναντίον επιχειρηματιών, εταιρειών και ανώτερων στελεχών λήφθηκαν ημέρες μετά την απομάκρυνση από τον πρόεδρο Donald Trump 60 ρωσικών διπλωματών. Οι κυρώσεις ώθησαν τους δανειστές στη Λετονία να τερματίσουν τις σχέσεις τους φυσικά και νομικά πρόσωπα εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής ρυθμιστικής αρχής.

"Υπήρχαν ορισμένα θέματα από τα ονόματα που αναφέρονται στον κατάλογο", ανέφερε ο Peters Peters, διευθυντής της Επιτροπής Οικονομικών και Κεφαλαιαγοράς, σε συνέντευξή του στη Ρήγα την Παρασκευή. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει ονόματα.
 


Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν χτυπήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα των δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα του αλουμινίου Oleg Deripaska, του οποίου η United Co Rusal έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας της από την ανακοίνωση. Τα ξένα χρήματα είχαν ήδη φύγει από τη Λετονία, αφού ο δανειστής της χώρας Νο 3 έκλεισε στο πλαίσιο καταγγελιών των ΗΠΑ ότι χειριζόταν τα παράνομα μετρητά.

Η Λετονία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, λειτουργεί παραδοσιακά ως κέντρο πληρωμών για πελάτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σε μια προσπάθεια να αποσύρουν τις αξιώσεις ότι κατέχει πλούτο αμφισβητήσιμης προέλευσης, η κυβέρνηση ενισχύει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το Κοινοβούλιο ενδέχεται να εγκρίνει μέτρα αυτό το μήνα για την απαγόρευση των επιχειρήσεων κελύφους από λετονικές τράπεζες, επιταχύνοντας την πτώση των ξένων καταθέσεων. Οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να σφίγγουν την εποπτεία ήδη από το 2016, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά πρότυπα και αναγκάζοντας τους δανειστές να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους των συστημάτων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με δικά τους έξοδα.


ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες