Κομισιόν: 40 νομικά μέτρα για κάμψη της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων

Σειρά νομοθετικών προτάσεων προτίθεται να εκδώσουν τις επόμενες δέκα εβδομάδα οι Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit, για να προετοιμάσει την ΕΕ για την έξοδο της Βρετανίας , παρέχοντας έκτακτες εξουσίες στα θεσμικά όργανα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει 30-40 προτάσεις για την τροποποίηση των νόμων και την παροχή ειδικών εξουσιών στις ρυθμιστικές αρχές, έτσι ώστε η Ένωση να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο σενάριο μη κατάληξης σε συμφωνία είτε κατά την ημέρα του Brexit τον Μάρτιο του 2019 είτε μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Διπλωμάτες της ΕΕ σημείωσαν ότι τα μέτρα θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων , με ιδιαίτερη σημασία για τις εμπορικές ποσοστώσεις, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις εταιρείες μεταφορών, το διαστημικό πρόγραμμα του μπλοκ, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα επαγγελματικά προσόντα.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση της αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες και άλλες αρχές της ΕΕ, για να αντιμετωπίσει ξαφνικές επιπλοκές. Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο.

«Όλα αυτά είναι αναπόφευκτα και αναγκαία», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για το Brexit αφορά τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα με το δίκαιο της ΕΕ που πρέπει να επιλύσουμε ».

Οι υπάλληλοι της ΕΕ αναφέρουν ότι οι περισσότερες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανωμαλιών που θα προκύψουν από τον αποκλεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι προτάσεις θα δώσουν τόσο στην Επιτροπή όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές συγκεκριμένες εξουσίες έκτακτης ανάγκης για περιορισμένη χρονική διάρκεια για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από ένα σκληρό brexit.

To πρώτο κύμα νομοθετημάτων θα καλύψει δύο συγκεκριμένα θέματα: τις ποσοστώσεις που διέπουν την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και τις εγκρίσεις για ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Σημειώνεται πως  Βρετανία και ΕΕ έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χωριστούν οι ισχύουσες δασμολογικές ποσοστώσεις της ΕΕ βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά αυτή η προκαταρκτική συμφωνία σκοντάφτει σε αντιδράσεις.
 
Η πρόταση της Επιτροπής θα καταστήσει σαφές ότι οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές τροφίμων θα προσαρμοστούν για να ληφθεί υπόψη η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στον ΠΟΕ ή με τη Βρετανία σχετικά με τους όρους του Brexit.
 
ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες