Powered by

Έτοιμο για boom το ευρώ;

Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου κοιτάζουν πέρα ​​από το αμερικανικό δολάριο για να χτίσουν τα αποθέματα τους σε ξένο συνάλλαγμα. Με την αύξηση του προστατευτισμού των ΗΠΑ, αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι η επιλογή του ευρώ αν και σπάνια φαντάζει καλύτερη.

Διαβάστε ακόμα: Αναπτυξιακά έργα €174 εκατ. υπό εξέλιξη
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι υπαρξιακές κρίσεις που επέφερε προβλήματα στο ευρωπαϊκό πείραμα έχουν υποχωρήσει και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απειλεί με εμπορικό πόλεμο την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με ολόκληρη την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Φυσικά, το αμερικανικό δολάριο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στα διεθνή αποθέματα (11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) και οι περισσότεροι εκτιμούν πως έτσι θα παραμείνουν τα πράγματα. Έστω και μια μικρή μετατόπιση - είτε ως αντιστάθμιση των εμπορικών πολιτικών Τράμπ είτε λόγω διαφοροποίησης - θα μπορούσε, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, να έχει μεγάλες συνέπειες.
 
«Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο στρέφονται προς την Ευρώπη για αυξημένη εταιρική σχέση στο εμπόριο», δήλωσε ο Jens Nordvig, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αναλυτής της Wall Street για πέντε χρόνια πριν από την ίδρυση της Exante Data. «Δεν είναι τρελό να πιστεύουμε ότι θα συμβεί και στον τομέα των κεφαλαιαγορών και των αποθεματικών κονδυλίων. Η εμπορική στάση των ΗΠΑ δεν καθιστά ελκυστικό το δολάριο για τις κεντρικές τράπεζες που κατέχουν δισεκατομμύρια ως αποθεματικό σε ξένο συνάλλαγμα».

Η Nordvig εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσαν να εισρεύσουν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στο ευρώ, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 25% του μεριδίου των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Έξι αναδυόμενες οικονομίες - η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία - κατέχουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων σε αμερικανικό δολάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bloomberg. Μόνο η Κίνα έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα - κυρίως ως αποτέλεσμα των φτηνών εξαγωγών της προς τις Η.Π.Α.
 

Διαβάστε ακόμα: Λιανεμπόριο: Τι ψάχνουν και τι δεν θα αγοράσουν οι καταναλωτές
 
Η στιγμή του ευρώ
Δύο είναι οι παράγοντες που φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα των αναλυτών πως τώρα είναι η στιγμή για το ευρώ.
Πρώτον ο παράγοντας Τράμπ. Στις αρχές Μαρτίου, ο Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter αναφέρει πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και είναι εύκολο να κερδηθούν» και ανταποκρίθηκε στην υπόσχεσή του να χτυπήσει πίσω την Κίνα, θεσπίζοντας δασμούς ύψους μέχρι και $60 δις. Την ίδια ώρα, η διοίκηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά ένα ασθενέστερο δολάριο για να βοηθήσει τους κατασκευαστές-επιχειρηματίες των ΗΠΑ.

Δεύτερος παράγοντας οι εμπορικές συμφωνίες. Σε αντίθεση με την ρητορική Τραμπ, η ΕΕ προχωρεί στη δημιουργία στενότερων εμπορικών δεσμών με Ιαπωνία, Κίνα και μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Βραζιλίας. Το συνολικό εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 75% την τελευταία δεκαετία σε $590 δις δολάρια το 2016. Σε αυτή τη βάση, η ΕΕ βρίσκεται σε σημείο αιχμής από την εκθρόνιση των ΗΠΑ ως του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Κίνας.

Αν και ορισμένοι αναλυτές αρνούνται να επιβεβαιώσουν την εν λόγω στροφή προς το ευρώ, ισχυριζόμενοι πως αρκετές χώρες που είναι μεγάλοι κάτοχοι αποθεματικών σε ξένο συνάλλαγμα δεν επενδύουν σε ευρώ και τα μερίδια τους είναι χαμηλά, ο Zach Pandl, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής FX, προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διοχετεύσουν $300 δις στο ευρώ τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια. 
 
ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή