EBA: Σκληρά stress tests για τράπεζες με το βλέμμα στο Brexit

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν το πιο αυστηρό «stress tests» όσον αφορά την ικανότητα τους να αντέξουν υποθετικά σοκ τη φετινή χρονιά, συμπεριλαμβανομένου και του αντίκτυπου της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Αν και δεν θα υπάρχει κάποια βάση την οποία πρέπει να περάσουν οι 48 τράπεζες για να μην κοπούν στα «stress tests», το αποτέλεσμα θα καθορίσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.
 
«Το stress test έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους επόπτες, στις τράπεζες και σε άλλους παράγοντες της αγοράς ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για να συγκρίνουν και να αξιολογούν με συνέπεια την αντοχή των τραπεζών της Ε.Ε. σε οικονομικά σοκ» αναφέρει στην ανακοίνωση η EBA.
 
Το «δυσμενές σενάριο» των ασκήσεων αντοχής προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 8,3% ως το 2020 σε σχέση «βασικό» σενάριο.
 
Με βάση το σενάριο των ασκήσεων, που σύμφωνα με την EBA είναι πιο αυστηρές από αυτές της Fed, ο πληθωρισμός υποχωρεί 1,9%, η ανεργία αυξάνεται κατά 3,3% και οι τιμές των κατοικιών βουτάνε κατά 19% ως το 2020.
 
Για πρώτη φορά οι ασκήσεις αντοχής θα αντανακλούν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα που αναγκάζουν τις τράπεζες να εγγράφουν νωρίτερα προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Τα «stress tests» εξετάζουν επίσης πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια ευρύτερη οικονομική κάμψη, σε μια αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές και στην πολιτική αβεβαιότητα που θα μπορούσε θεωρητικά να πυροδοτήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ το Μάρτιο του 2019.
 
«Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος μακροοικονομικών ρίσκων που σχετίζονται με το Brexit» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα «stress tests» θα προβλέπουν ακόμα μια απότομη και μεγάλη ανατίμηση του risk premium στις παγκόσμιες αγορές και τον αντίκτυπο της αδύναμης ανάπτυξης και κερδοφορίας.
 
«Αυτό θα επηρεάσει ειδικότερα, τις τράπεζες εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές προκλήσεις στον τραπεζικό τους τομέα» επισημαίνει η EBA.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες