Αντίθετη η πρακτική Ρος από Τραμπ για τις θέσεις εργασίας

Ο δισεκατομμυριούχος Γουίλμπορ Ρος ο οποίος έχει επιλεγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για να βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης για το εμπόριο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, έκανε την περιουσία του εν μέρει διευθύνοντας επιχειρήσεις που έχουν διοχετεύσει στο εξωτερικό χιλιάδες θέσεις εργασίας που ήταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας που επικαλείται το Reuters.

Ως επενδυτής υψηλού κινδύνου πριν από μια δεκαετία, ο κ. Ρος εξειδικεύθηκε στη διάσωση προβληματικών κατασκευαστικών εταιρειών σε μια εποχή που η οικονομία των ΗΠΑ έχανε πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο λόγο του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ακρόαση για επικύρωση του διορισμού του ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Οι υποστηρικτές του κ. Ρος λένε ότι ο ίδιος έσωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας διασώζοντας εταιρείες από την χρεοκοπία.

Στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Reuters μέσω αιτήματος που έκανε με βάση το Νόμο για την Ελεύθερη Πρόσβαση στις Πληροφορίες δείχνουν ότι η προσπάθεια διάσωσής τους είχε κόστος αφού εταιρείες μεταποίησης, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων υπό τον έλεγχο του περιέκοψαν περίπου 2.700 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από το 2004 γιατί μετέφεραν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, σύμφωνα με πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που βοηθάει εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω του παγκόσμιου εμπορίου.

Τα στοιχεία, τα οποία για πρώτη φορά δημοσιεύονται αποτελούν ελάχιστο ποσοστό της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία κάθε μήνα καταγράφει διακυμάνσεις της τάξης των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αλλά το ιστορικό του Ρος έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεση του Τραμπ να προστατέψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους από την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου.

Πρόσφατα ο Τραμπ πήρε τα εύσημα για τη διάσωση 800 θέσεων εργασίας σε εργοστάσιο της εταιρείας Carrier Corp. στην Ινδιάνα, κάνοντας μάλιστα και επίσκεψη στο εργοστάσιο. Έχει στοχεύσει προς την κατεύθυνση της Ford Motor Co και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών για να διατηρήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας εντός των συνόρων των ΗΠΑ.

Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κ. Ρος στη Γερουσία, μίας εκ των πολλών που προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα από τους επιλεχθέντες για υπουργικό αξίωμα πριν την επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων από τον κ. Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

«Δεν είναι ο άνθρωπος να προστατέψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους όταν ο ίδιος βγάζει στο εξωτερικό τα δικά τέτοια πράγματα», ανέφερε ο Ντον Κόι, ο οποίος έχασε την δουλειά του στο τέλος του 2016 όταν μια εταιρεία που δημιούργησε ο Ρος, ο Όμιλος International Automotive Components, έκλεισε ένα εργοστάσιο στο Κάντον του Οχάιο και μετέφερε την διαδικασία παραγωγής ελαστικών χαλιών στο Μεξικό, τερματίζοντας τις τελευταίες 16 θέσεις εργασίας σε ένα εργοστάσιο που μια εποχή εργοδοτούσε 450 εργαζόμενους.

Ο κ. Ρος έχει παραιτηθεί από το ΔΣ του IAC από το Νοέμβριο του 2014 και είναι επίτιμος πρόεδρος έκτοτε.

Δεν έχει απαντήσει σε αρκετές προσπάθειες του πρακτορείου να σχολιάσει την είδηση.

Οι εξωτερικές δραστηριότητές του δεν είναι θεωρούνται κάτι το ασύνηθες σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση έχει μειώσει τα εμπόδια για το διεθνές εμπόριο.

Για παράδειγμα η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Delhi Corp έχει μεταφέρει στο εξωτερικό 11.700 θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ από το 2004 ενώ εταιρείες κατασκευής ειδών ρουχισμού έχουν μεταφέρει από τότε τουλάχιστον 17.000 θέσεις εργασίας στο εξωτερικό σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Την ώρα που η IAC έκλεινε το εργοστάσιο της στο Κάντον τους τελευταίους μήνες του 2016 ο κ. Ρος επιχειρηματολογούσε εκ μέρους του κ. Τραμπ ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου είναι επιζήμιες για τις ΗΠΑ.

«Όταν η Φόρντ μεταφέρει νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Μεξικό, αυτό θα ενισχύσει την ίδια ώρα την μεξικανική οικονομία και θα μειώσει την επένδυση σ` αυτήν την χώρα», έγραψε το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο αρθρογραφίας του μαζί με τον Πίτερ Ναβάρο στην Washington Post, ακόμη ενός από των οικονομικών συμβούλων του κ. Τραμπ ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί ενός εμπορικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες