Μια νίκη Τραμπ θα κοστίσει $1 τρισ. στις ΗΠΑ

H οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να είναι κατά 1 τρισ. δολάρια μικρότερη το 2021 αν κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο από ότι θα ήταν με βάση το βασικό σενάριο, προβλέπει η Oxford Economics.

Αν και οι πολιτικές του κ. Τραμπ – όπως τα μέτρα προστατευτισμού στο εμπόριο, οι περικοπές φόρων και η απέλαση μεταναστών – μπορεί να μετριαστούν στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο, αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τονίζουν οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας.

«Αν ο κ. Τραμπ αποδειχθεί πιο επιτυχημένος στην υιοθέτηση των πολιτικών του, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες, διαγράφοντας 5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε σχέση με το βασικό σενάριο και υπονομεύοντας την προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης» επισημαίνουν.

Με βάση το βασικό σενάριο η Oxford Economics αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% από το 2017 και έπειτα, φτάνοντας στα 18,5 τρισ. δολάρια το 2021.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν την Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν ο κ. Τραμπ επιτύχει να εφαρμόσει τις πολιτικές του, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά σύμφωνα με τις προβλέψεις της Oxford Economics, υποχωρώντας κοντά στο μηδέν το 2019 και μειώνοντας το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα 17,5 τρισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες