$225 δισ. κοστίζουν οι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον η «πιο θανάσιμη μορφή μόλυνσης» και έχει εξελιχθεί στον τέταρτο μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το 2013, αυτοί οι θάνατοι κόστισαν στην οικονομία περίπου 225 δισ. δολάρια σε «χαμένη εργασία», όπως κατέδειξε κοινή έρευνα της τράπεζας με το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), μεταδίδει το CNBC.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Τράπεζα εκτίμησε ότι 5,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2013 εξαιτίας ασθενειών που «συνδέονται με την εξωτερική και εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση». Αυτή η μόλυνση αφενός παρεμπόδισε την οικονομική ανάπτυξη, αφετέρου οδήγησε σε ανθρώπινο πόνο, πρόσθεσε.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πρόκληση που απειλεί τη βασική ευημερία του ανθρώπου, ζημιώνει το φυσικό κεφάλαιο και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε στην ανακοίνωση η Laura Tuck, αντιπρόεδρος βιώσιμης ανάπτυξης στην Τράπεζα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα μεταφράσει το κόστος των πρόωρων θανάτων σε μια οικονομική γλώσσα που έχει απήχηση στους φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, πρόωροι θάνατοι έχουν πλήξει άνδρες και γυναίκες ικανούς για εργασία βάσει ηλικίας, σε όρους χαμένης εργασίας. Στην νότια Ασία, οι απώλειες αυτές είναι ισάξιες με το 0,83% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Όπως τόνισε η Τράπεζα, αν αναλυθούν οι θάνατοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες «υπό το πρίσμα της ''απώλειας ευημερίας''», τότε το συνολικό κόστος παγκοσμίως των πρόωρων θανάτων του 2013, ξεπέρασε τα πέντε τρισεκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες