Μπροστά το Brexit

Νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Observer επιβεβαίωσε την Κυριακή 6 Ιουνίου την ώθηση που έδωσε στην παράταξη υπέρ του Brexit η έμφαση των τελευταίων ημερών στο θέμα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης.
 

 

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση προ δύο εβδομάδων) και το 40% υπέρ της παραμονής (ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες).
 
Μέσα στην εβδομάδα δύο δημοσκοπήσεις για τον Guardian, μία διαδικτυακή και μία τηλεφωνική, επέστρεψαν το ίδιο αποτέλεσμα, 52% υπέρ του Brexit και 48% εναντίον. Επίσης, η εβδομαδιαία δημοσκόπηση για την Daily Telegraph έδειξε μείωση της διαφοράς υπέρ της παραμονής από 13% σε 5%. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, όπως παρακολουθείται και ανανεώνεται καθημερινά από τους Financial Times, δίνει μειωμένο προβάδισμα στην παραμονή στην ΕΕ με 46% έναντι 43%.
 
Το ότι η ενίσχυση της εκστρατείας Vote Leave οφείλεται στο θέμα της μετανάστευσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 41% των ψηφοφόρων απαντούν ότι η ελεύθερη έλευση κοινοτικών μεταναστών στη Βρετανία είναι ένα από τα δύο βασικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο τους. Στις ίδιες απαντήσεις ακολουθεί με 35% το κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να νομοθετεί χωρίς παρεμβολές από τις Βρυξέλλες και με 29% το ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit.
 
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία Opinium που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Observer χρησιμοποίησε διαφορετική μεθοδολογία, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το ότι τα δείγματα των διαδικτυακών δημοσκοπήσεων θεωρείται πως κάποιες φορές περιλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό «κοινωνικά συντηρητικών» πολιτών. Χωρίς αυτή την αλλαγή στη μεθοδολογία, η παραμονή στην ΕΕ εξακολουθεί να προηγείται με 43% έναντι 41% του Brexit.
 
Οι αναποφάσιστοι προσδιορίζονται γύρω στο 14%. Ωστόσο και μεταξύ αυτών έχει κλείσει η ψαλίδα υπέρ των όσων δηλώνουν ότι «κλίνουν» υπέρ της παραμονής. Η διαφορά έχει μειωθεί από 55%-32% προ δύο εβδομάδων σε 36%-33%.
 
Έχοντας αναθαρρήσει από την ενίσχυση των ποσοστών τους, εκπρόσωποι της εκστρατείας Vote Leave επέκτειναν την επιχειρηματολογία τους και πέρα του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Observer ότι κανένας γνήσιος «φιλελεύθερος διεθνιστής» δε θα μπορούσε να υποστηρίζει την ΕΕ, καθώς αυτή είναι μία «συνωμοσία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, των υποστηρικτών τους και της Κομισιόν ώστε να καθορίζονται κανονισμοί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκλείεται ο ανταγωνισμός».
 
Ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να εφαρμόζει σε προληπτική βάση το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της αναταραχής που θα προκαλούσε ένα Brexit στις 14 Ιουνίου. Αυτή η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης σε όποιες εμπορικές τράπεζες το επιθυμούν ώστε να είναι εξασφαλισμένη η κεφαλαιακή επάρκειά τους την επομένη του δημοψηφίσματος

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες