Strategy&: Χάσμα ανδρών-γυναικών CEOs

Νέα έρευνα της Strategy& προβλέπει ότι θα χρειαστούν 25 χρόνια μέχρι οι γυναίκες να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των νέων CEOs στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Η γενική τάση είναι θετική καθώς περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν το ρόλο του CEO σε σύγκριση με όσες αποχωρούν από το αξίωμα. Ωστόσο, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για τις γυναίκες CEOs να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη θέση τους σε σύγκριση με τους άνδρες και λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν εντός του οργανισμού τους.

Οι αριθμοί διαφοροποιούνται προς τη σωστή κατεύθυνση: Στα οκτώ από τα δέκα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που ανέλαβαν ως CEOs στις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες του κόσμου είναι υψηλότερο από το ποσοστό εκείνων που αποχώρησαν από το αξίωμα. Επίσης, τα τελευταία πέντε χρόνια, το συνολικό ποσοστό των γυναικών που ανέλαβε τη θέση του CEO είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα (3,6% έναντι 2,1%).

Ωστόσο, παρά την ανοδική τάση, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί και ασταθείς: οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 3% των νέων CEOs των μεγάλων εταιρειών το 2013, ποσοστό κατά 1,3% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2012.

Τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από την 14η ετήσια έρευνα «Chief Executive Study» της Strategy& (πρώην Booz & Company), η οποία μελετά τη σχετική εναλλαγή, τους νέους CEOs αλλά και αυτούς που αποχώρησαν από τις 2,500 μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες στον κόσμο. Η φετινή έρευνα εξετάζει την πορεία των γυναικών τα τελευταία δέκα χρόνια καθώς και τις γενικές τάσεις διαδοχής, με επικέντρωση στους CEOs που ανέλαβαν καθήκοντα το 2013.  Οι συντάκτες της έρευνας αναμένουν μεγαλύτερη πρόοδο μέσα στα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια.

Οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες ανέλιξης στη θέση του CEO εντός του οργανισμού τους σε σύγκριση με τους άνδρες

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις πλείστες φορές τα Διοικητικά Συμβούλια επιλέγουν για τη θέση του CEO άτομα εντός του οργανισμού. Κατ’ακρίβειαν, το 78% των ανδρών που κατείχαν το αξίωμα του CEO από το 2004 μέχρι το 2013 προερχόταν από τον ίδιο τον οργανισμό (έναντι 22% εκτός του οργανισμού). Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν μόλις 65% (έναντι 35% εκτός του οργανισμού).
 
Περισσότερες γυναίκες CEOs αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το αξίωμα σε σύγκριση με τους άνδρες

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γυναίκες CEOs αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το αξίωμα, πιο συχνά από τους άνδρες συναδέλφους τους . Τα τελευταία δέκα χρόνια, 38% των γυναικών CEO αποχώρησαν από το αξίωμα σε σύγκριση με το 27% των ανδρών.

Η έρευνα συμπεραίνει ότι οι νέοι CEOs, άνδρες και γυναίκες, έχουν παρόμοιο προφίλ: Σπανίως κατάγονται από μια περιοχή που βρίσκεται μακριά από την έδρα της εταιρείας, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προέρχονται από διευθυντικές παρά υποστηρικτικές θέσεις, ανελίχθηκαν στη θέση του CEO γύρω στα πενήντα τους και η θητεία τους είναι διάρκειας πέντε περίπου ετών.

Άλλα σημαντικά πορίσματα περιλαμβάνουν τα εξής:

•    Ο κλάδος με το χαμηλότερο ποσοστό (0.8%) γυναικών CEO μεταξύ 2004 και 2013 ήταν ο κλάδος παραγωγής βασικών υλών.
•    Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών CEO μεταξύ 2004 και 2013 ήταν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (3,2%). Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ήταν η Ιαπωνία (0,8%).

 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες