Ντράγκι: Καμία πρόθεση αύξησης επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει καμία πρόθεση, για την ώρα, να μεταβάλει τα επιτόκια της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αδύναμες, δήλωσαν την Τρίτη δύο από τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

"Η γενική οικονομική προοπτική δικαιολογεί μια προσέγγιση που θα διευκολύνει και η έξοδος (από την πολιτική αυτή) είναι ακόμα μακριά", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Στην τακτική συνάντηση της συνεδρίας νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 0,5%, με τον κ. Ντράγκι να δηλώνει τότε ότι η τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει για να δώσει στην οικονομία της Ευρωζώνης την πολυπόθητη τονωτική ένεση".

Άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ, το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Benoit Coeuré, απέκλεισε την Τρίτη κάθε πιθανή αύξηση των επιτοκίων οποτεδήποτε σύντομα.

 
Μια αλλαγή της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής "δεν θα δικαιολογείται από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες», είπε κ. Coeuré στη διάρκεια συνεδρίου επενδυτών στο Λονδίνο.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος και ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί κάτω από 2,0%.

"Τα διάφορα μη συμβατικά μέτρα που έχουν εισαχθεί από την ΕΚΤ για να υποστηρίξουν τη νομισματική πολιτική σε ορισμένα τμήματα της αγοράς θα παραμείνουν στη θέση τους για όσο διάστημα είναι αναγκαίο, και υπάρχουν και άλλα μέτρα, συμβατικά και μη συμβατικά, που μπορούμε να αναπτύξουμε εάν δικαιολογούνται", είπε ο κ. Coeuré.

"Ως εκ τούτου, στην παρούσα συγκυρία, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έξοδος μας είναι μακριά και η νομισματική πολιτική μας είναι και θα παραμείνει χαλαρή», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Μπεν Μπερνάνκι έδωσε ενδείξεις ενός ενδεχόμενου τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εντός του τρέχοντος έτους.

Αλλά, ο κ. Ντράγκι είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που είναι γνωστό ως OMT, έχει γίνει πιο απαραίτητο από ποτέ.

"Λόγω του OMT, η Ευρωζώνη είναι πιο σταθερή και ανθεκτική μέρος για επενδύσεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο", είπε ο κ. Ντράγκι.

"Πράγματι, θα έλεγα ότι το OMT είναι ακόμη πιο απαραίτητο τώρα που βλέπουμε τις πιθανές αλλαγές στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής με τη σχετική αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε.

«Βλέπουμε κάποια σημάδια σταθεροποίησης του κλίματος, παρόλο που οι αβεβαιότητες παραμένουν. Και αναμένουμε ότι η νομισματική τόνωση και οι βελτιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα στηρίξουν την ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος", είπε ο κ. Ντράγκι.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες