ΔΝΤ: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τον δημοσιονομικό γκρεμό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" δεν αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και τα προβλήματα χρέους.

Ο παγκόσμιος δανειστής έκτακτης ανάγκης χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον και η οποία επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει μεγάλες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που είχε προγραμματίσει να λάβει η αμερικανική Κυβέρνηση.

"Σε περίπτωση απουσίας δράσης από το Κογκρέσο, η οικονομική ανάκαμψη θα είχε εκτροχιαστεί", αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Αλλά, πρόσθεσε, ότι το Κογκρέσο σημείωσε μικρή πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς και την ανάγκη να αυξηθεί, εκ του νόμου, το ανώτατο όριο χρέους της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοδότηση του ελλείμματος.

"Απομένουν να γίνουν περισσότερα για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ σε βιώσιμη πορεία, χωρίς να βλάπτουν την εύθραυστη, ακόμη, ανάκαμψη», είπε ο κ. Ράις.

"Συγκεκριμένα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να διασφαλίζει υψηλότερα έσοδα και συγκράτηση των δαπανών μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.

Επιπλέον, είπε, "είναι σημαντικό να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους γρήγορα και να απομακρυνθούν οι υπόλοιπες αβεβαιότητες", σχετικά με τις δαπάνες και τη λήξει των πιστώσεων.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες