Ετήσια πτώση 24% στις τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα τον Ιούνιο

Μεγάλη πτώση κατά 24% σημειώνουν οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα για τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, με τα αθηναϊκά ξενοδοχεία πάντως- πολλά από τα οποία παραμένουν και τώρα κλειστά- να κατατάσσονται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης ως προς την πτώση των τιμών σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Στην επανεκκίνηση, μέσα στον Ιούνιο, του ευρωπαϊκού τουρισμού -έστω και με διαφορετικές ταχύτητες ανά χώρα και πολλές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις- αποτυπώνεται και το μέγεθος της κρίσης του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη.

Με βάση τα στοιχεία από τη γνωστή μηχανή αναζήτησης της trivago, σε σύνολο 17 αντιπροσωπευτικών ευρωπαϊκών πόλεων που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες είναι εντυπωσιακό ότι όλες σημειώνουν πτώση σε ετήσια βάση, πλήν των Βρυξελλών και του Παρισιού όπου οι τιμές του φετινού Ιουνίου είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα όπως και πέρυσι τον Ιούνιο. Μάλιστα, το κέντρο των αποφάσεων της Ε.Ε. αποτελεί τη μοναδική περίπτωση πανευρωπαϊκά όπου οι τιμές των ξενοδοχείων τον τελευταίο μήνα σημείωσαν άνοδο κατά 13% έναντι του Μαϊου του 2020 και δεν είναι τυχαίο ότι και οι αεροπορικές (μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean) διατήρησαν ακόμη κι εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού τις πτήσεις τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, ως προς τις τιμές, στην Αθήνα οι τιμές των ξενοδοχείων διαμορφώνονται φέτος τον Ιούνιο κατά μέσο όρο στα 84 ευρώ από 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018 και 111 ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί εδώ ότι ορισμένα από τις μεγάλες μονάδες της πρωτεύουσας (όπως π.χ. το Hilton, η Μεγάλη Βρεταννία, το King George κ.α.) παραμένουν και θα παραμείνουν όλο τον Ιούνιο κλειστές με προοπτική για επανεκκίνηση σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως και μετά το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου. Επίσης μία ακόμη παραμέτρος είναι και το γεγονός ότι ήδη από πέρυσι, λόγω της μεγάλης ανόδου των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων και του αυξημένου ανταγωνισμού από την προσθήκη νέων μονάδων στην πρωτεύουσα οι τιμές είχαν ήδη δεχτεί πιέσεις.

Πανευρωπαϊκά, σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη πτώση (-44%) παρατηρείται στις τιμές των ξενοδοχείων της Μαδρίτης, όπου από τα 154 ευρώ του Ιουνίου του 2019 οι τιμές φέτος κατρακύλησαν στα 86 ευρώ, ενώ πτώση 42% σημειώνει το Δουβλίνο με τιμές φέτος τον Ιούνιο στα 97 ευρώ από 166 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Από τις πόλεις (Aθήνα, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Ζυρίχη, Κωνσταντινούπολη, Λισαβώνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μόσχα, Παρίσι, Ρέικιαβικ, Ρώμη) που περιλαμβάνονται στη λίστα της trivago την υψηλότερη μέση ξενοδοχειακή τιμή παρουσιάζει η Ζυρίχη, στα 171 ευρώ με πολύ μικρή πτώση, 2% έναντι των 174 ευρώ που ήταν η μέση τιμή τον Ιούνιο του 2019. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη τιμή, μόλις στα 53 ευρώ φέτος τον Ιούνιο παρατηρείται στην Κωνσταντινούπολη από 66 ευρώ τον Ιούνιο του 2019, σημειώνοντας πτώση 19% έναντι του περυσινού Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

«Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων»
Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα
Ελλάδα: Άνθηση της αγοράς ακινήτων-Ζήτηση από τα «μπετά» με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις
Εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα: Ποιοι κλάδοι θα την εφαρμόσουν και πότε απαγορεύεται
Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-