Eurοgroup: Aισιοδοξία για απόφαση υπέρ της Ελλάδας

Με στόχο μια κατ΄ αρχήν απόφαση για την Ελλάδα, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση του Εurogroup θα ξεκινήσει στις 12:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Κύπρου), ενώ λόγω των πολύπλοκων θεμάτων που θα εξεταστούν εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών, το Σάββατο το απόγευμα, δεν έγινε διεξοδική συζήτηση επί του ελληνικού «πακέτου», ωστόσο διαπιστώθηκε η βούληση των εταίρων να καταλήξουν σήμερα σε κατ΄ αρχήν απόφαση, ώστε να σταλεί για επικύρωση σε επτά εθνικά κοινοβούλια και στη συνέχεια να επιστρέψει για επικύρωση στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Τα θέματα που θα εξετάσουν σήμερα οι ΥΠΟΙΚ έχουν στόχο αφενός μεν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2016 και αφετέρου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάτι που για το ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Ειδικότερα, θα συζητηθεί το ύψος της μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος.

Θα συζητηθεί ακόμη η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Η επαναγορά φαίνεται ότι θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ σήμερα αναμένεται να καθοριστεί το ποσό που θα διατεθεί και η ανώτατη τιμή που θα αγοραστούν τα ομόλογα. Το βέβαιο είναι πως η επαναγορά θα γίνεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, ώστε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους.

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν και την επιστροφή στην Ελλάδα τουλάχιστον ενός μέρους των κερδών που έχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών από τα ομόλογα που είχαν αγοράσει το 2010 στη δευτερογενή αγορά. Εκτιμάται ότι η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν προηγούμενες διάφορα νομικά προβλήματα, που έχουν ορισμένες χώρες στην επιστροφή των κερδών.

Στο «τραπέζι» αναμένεται να βρεθούν επίσης η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων, αλλά και των νέων δανείων που θα λάβει η χώρα μας από το ΕΤΧΣ.

Στο καίριο ερώτημα εάν τα παραπάνω μέτρα είναι αρκετά ώστε το χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, η απάντηση που δίνουν πηγές της Ευρωζώνης είναι αρνητική.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα κάνει μια μικρή υποχώρηση αποδεχόμενο το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Θεωρείται, όμως, βέβαιο, πως θα ζητήσει εγγυήσεις από τους εταίρους, πως θα καλύψουν με μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του «κουρέματος» οποιαδήποτε απόκλιση του παραπάνω στόχοι.

Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, ελληνική κυβερνητική πηγή ανέφερε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ότι θα γίνει αμέσως μετά την επικύρωση της κατ΄ αρχήν απόφασης από το Εurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ το ποσό που αναμένει η Ελλάδα θα είναι  σίγουρα 31,3 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα μέχρι τα 44-45 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο