Στο 116,5 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος στην Κύπρο αυξήθηκε σε 116,5 μονάδες τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών  της Koμισιόν (DGECFIN). Τον Ιούνιο ο δείκτης ESI ήταν 115,5 μονάδες και το Μάιο 116,1. Το ρεκόρ όλων των εποχών από το 1990 στην Κύπρο δεν ήταν περισσότερο από 117,3 μονάδες τον Αύγουστο του 2007.

Πιο συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 6,4 μονάδες, στις υπηρεσίες κατά 35,1 μονάδες, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε κατά -1,2 μονάδες, ενώ το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 6,3 μονάδες και η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκε κατά -25,1 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο του 2017, η εκτίμηση της DG ECFIN για το δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή στην ΕΕ  και μειώθηκε ελαφρά στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Τον Ιούνιο, ο δείκτης οικονομικού αισθήματος (ESI) αυξήθηκε σημαντικά στην ευρωζώνη κατά 1,9 μονάδες (σε 111,1) και στην ΕΕ κατά 1,6 μονάδες (σε 111,3), φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007.

Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία (+0,0) παρέμεινε αμετάβλητη, η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,8, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε κάπως κατά -0,4, η εμπιστοσύνη του λιανικού εμπορίου σημείωσε ελαφρά επιδείνωση κατά -0,4, η εμπιστοσύνη στην οικοδόμηση συνέχισε την άνοδο (+1,8) και η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ( δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη ESI) υποχώρησε κατά -6,1. Τα προγράμματα απασχόλησης παρουσίασαν ανοδικές αναθεωρήσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που εξετάστηκαν, κυρίως όσον αφορά τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο. Ομοίως, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, ιδίως στον κλάδο των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, ενώ οι προσδοκίες των τιμών των καταναλωτών εξασθένησαν.

Στη ζώνη του ευρώ, σε πραγματικό επίπεδο, το κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, μετά από μείωση κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η πραγματική κατανάλωση κατ `οίκον ανά κάτοικο ήταν σταθερή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, μετά από αύξηση κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Στην ΕΕ28, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2017, μετά από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Η πραγματική κατανάλωση των νοικοκυριών κατά κεφαλήν μειώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, μετά από αύξηση κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Τέλος, τον Ιούλιο του 2017, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος (BCI) για τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε ελαφρά (κατά -0,11 μονάδες σε +1,05). Ενώ οι προσδοκίες παραγωγής των διευθυντικών στελεχών, καθώς και οι εκτιμήσεις των συνολικών βιβλίων παραγγελιών και των αποθεμάτων τελικών προϊόντων παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, ενώ οι απόψεις τους για τα βιβλία παραγγελιών για εξαγωγές και ιδίως για την παρελθούσα παραγωγή επιδεινώθηκαν.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου