Τι αναμένει και τι ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από τον νέο Πρόεδρο

Η οικονομία διαχρονικά αποτελούσε ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων πολιτικής γύρω από τα οποία σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων, και δη προεδρικές εκλογές, οι εκάστοτε υποψήφιοι καλούνταν προεκλογικά να δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της φιλοσοφίας και των προκρινόμενων από τους ίδιους πολιτικών.

Μπορεί στο παρελθόν το Κυπριακό και οι θέσεις εκάστου των υποψηφίων να ήταν το θέμα εκείνο το οποίο καθόριζε στον μεγαλύτερο βαθμό την ψήφο των πολιτών, η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως ουδόλως τυχαία η ιεράρχηση στην κλίμακα κριτηρίων του εκλογικού σώματος έχει πλέον αλλάξει. Με την οικονομία και όλους τους παρεμφερείς πυλώνες της, να είναι στις μέρες ενδεχομένως το πρώτιστο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και βάσει του οποίου θα κάνουν την όποια επιλογή τους.

Διαβάστε ακόμα: 

Αναπόσπαστο και καίριας σημασίας κομμάτι της οικονομίας είναι βεβαίως το επιχειρείν, με άπαντες να αναγνωρίζουν την αξία του και τον αναμφιβόλως καίριο ρόλο του στη δημιουργία και ύπαρξη ενός υγειούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Στην μακρά προεκλογική περίοδο που διανύσαμε ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της προσεχούς Κυριακής, όλοι υποψήφιοι κατέθεσαν και ανέπτυξαν θέσεις για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, μοιράστηκαν με την κοινωνία το όραμά τους για την επόμενη μέρα.

Τι αναμένει όμως ο ίδιος επιχειρηματικός κόσμος από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ποιες οι προτεραιότητες που θέτει; Στο βασικό αυτό ερώτημα κλήθηκαν από το InBusinessNews να τοποθετηθούν, ελάχιστες πλέον ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.  

Τα εργασιακά ζητήματα με κυριότερο αυτό της ΑΤΑ, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι μεταρρυθμίσεις, φαίνεται να αποτελούν το τρίπτυχο προτεραιοτήτων στο οποίο οι επιχειρήσεις αναμένουν και ζητούν από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικεντρωθεί. Με την «απαίτηση» για δημοσιονομική πειθαρχία να αποτελεί φυσικά επίσης εξαιρετικής σημασίας προσδοκία.

Μιχάλης Αντωνίου: Συνεταίροι και κριτές

Το βασικότερο για την ΟΕΒ, όπως αναφέρει στο InBusinessNews o Μιχάλης Αντωνίου, είναι η διαχείριση των προβλημάτων στα εργασιακά και η ανοικτή ατζέντα που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο μέτωπο. Όχι τόσο για την επίπτωσή τους στην οικονομία, αλλά, όπως επισημαίνει, γιατί επηρεάζουν την εργασιακή ειρήνη. Θέματα όπως η ΑΤΑ και το συνταξιοδοτικό, θα πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ να εκτιμά ότι το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών αναμένεται να κλείσει πριν αναλάβει ο νέος Πρόεδρος.

Εξαιρετικής σημασίας, όπως τονίζει ο Μιχάλης Αντωνίου, είναι το ζήτημα της μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και της αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρισμού. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προώθηση έργων που θα μειώνουν το κόστος της ενέργειας, οι υποδομές για το φυσικό αέριο και έργα όπως το Euroasia Interconnector. Σημαντική παράμετρος, και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ενέργεια, όπως και η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Ιδιαίτερης βαρύτητας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η περαιτέρω ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αυτό, όπως εξηγεί, προϋποθέτει την σμίκρυνση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας και επιπρόσθετα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

Ταυτοχρόνως, όπως υποδεικνύει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθήσει την πιστή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας,  το οποίο περιλαμβάνει και τον οδικό χάρτη προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με πολλά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2026.

Μια μεγάλη πρόκληση είναι επίσης και το σύστημα υγείας, όπου αν δεν ληφθούν διορθωτικές κινήσεις, σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνίου, ίσως εκτροχιαστεί.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ τονίζει επιπρόσθετα την ανάγκη όπως  ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έμειναν ημιτελείς, με κυριότερη αυτή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και του σκέλους της ταχύτητας της απονομής της. Ο Μιχάλης Αντωνίου, υπογραμμίζει συναφώς πως αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την κατάταξη της Κύπρου σε διεθνείς δείκτες, αλλά και ουσιώδη παράγοντας για το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της χώρας. Χωρίς αυτά, αφαιρείται πλούτος από τη χώρα και απομακρύνονται επενδύσεις, επισημαίνει.  

«Θα είμαστε δίπλα στον επόμενο Πρόεδρο, όποιον και να επιλέξει ο κυρίαρχος λαός στο ύπατο αξίωμα. Θα είμαστε εκεί ως πολύτιμος συνεργάτης, αλλά και πολύ αυστηρός κριτής σε αποφάσεις που δεν θα υπηρετούν κατά το βέλτιστο το συμφέρον της οικονομίας. Θα είμαστε υπεύθυνοι συνεργάτες, αλλά και κριτές εκεί που βλέπουμε ότι τα πράγματα θα οδεύουν σε λάθος δρόμους. Να ευχηθούμε, καλή επιτυχία όποιος και να εκλεγεί», είπε καταλήγοντας ο κ. Αντωνίου.

ΚΕΒΕ: Να δράσουμε γρήγορα

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, θέτει ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας τα εργασιακά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ανάμεσα στα οποία σε περίοπτη θέση η ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό και η απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.

Υπό το πρίσμα του πληθωρισμού, η ακρίβεια είναι θέμα στο οποίο ο νέος Πρόεδρος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ, θα πρέπει να επικεντρωθεί, εστιάζοντας στο κόστος των καυσίμων και του ηλεκτρισμού. «Τα αυξανόμενα κόστη των επιχειρήσεων που προκύπτουν από την ενέργεια, σε συνδυασμό με την ΑΤΑ, θα πρέπει να τύχουν συγκεκριμένης προσέγγισης», διαμηνύει ο Μάριος Τσιακκής.

Ταυτοχρόνως, ζήτημα προτεραιότητας-διαχείρισης θα πρέπει να αποτελέσει η οικονομική πτυχή του μεταναστευτικού. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιακκής, χρειάζεται, να εφαρμοστεί ένας ταχύς τρόπος εξέτασης των αιτήσεων, για να μπορούν, όσοι γίνονται δεκτοί, να εντάσσονται στην αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγεί, θα μειωθούν τα επιδόματα, αλλά και θα προστίθενται περισσότερα χρήματα στην οικονομία, μειώνοντας τα έξοδα του κράτους.

Τέταρτο σημείο που εγείρει ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, είναι η γενική φορολογική μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με τέτοιο τρόπο που το νέο φορολογικό πλαίσιο θα λαμβάνει υπόψη τις νέες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να εξεταστεί σε ποιους τομείς χρειάζονται καινούργια κίνητρα για να ενισχυθούν περισσότερο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο κ. Τσιακκής, καταλήγοντας, στέλνει το μήνυμα για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα πρέπει πρώτιστα να είναι πολύ προσεκτικός για τα δημόσια οικονομικά, τα οποία δεν πρέπει να ξεφύγουν, για να έχουμε μία υγιή οικονομία.

«Γι’ αυτό μιλάμε για φορολογική μεταρρύθμιση, για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Επίσης, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η γραφειοκρατία και θα δοθεί περεταίρω ώθηση στο επιχειρείν με πιο άμεσες διαδικασίες. Ακόμη, θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε πιο εύκολα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να δρούμε γρήγορα και να ανεβάσει στροφές ο δημόσιος τομέας. Έτσι ο επιχειρηματικός τομέας θα μπορεί να προχωρεί και να ωριμάζει επιχειρηματικά. Τέλος, σίγουρα η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να προχωρήσει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.  

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων