Ψηλούς φόρους σε οχήματα SUV και αεροπλάνα ζητούν οι Κύπριοι

Υπέρ της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία και των ψηλών τιμών ενέργειας τάσσονται οι Κύπριοι στην πλειονότητά τους.

Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα δίνουν προτεραιότητα στην επιβολή υψηλής φορολογίας στα αγαθά και τις υπηρεσίες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό, όπως τα οχήματα SUV και τις εναέριες μεταφορές, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: 

Αυτά, μεταξύ άλλων, απορρέουν από την τελευταία ετήσια έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα, η οποία διενεργήθηκε τον φετινό Αύγουστο.
 

Όση κατανάλωση, τόσο το κόστος
Παράλληλα, οι Κύπριοι που συμμετείχαν στην έρευνα τάσσονται με ποσοστό 65% υπέρ της σύνδεσης των τιμών της ενέργειας με το επίπεδο κατανάλωσης ανά νοικοκυριό, δηλαδή όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο να αυξάνεται και το κόστος της ενέργειας.

Κυρίαρχη ανησυχία, με το συντριπτικό ποσοστό 83%, αποτελεί ο πληθωρισμός, σε σύγκριση με 36% στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι νιώθουν τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους ζωή, ενώ το 90% θεωρούν ότι εάν δεν μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να αναλάβει δράση, ενώ μόνο το 30% πιστεύουν ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά έως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

Δεν θα μειώσουν τις θερμοκρασίες
Το 76% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Πρόκειται για 10 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 66%.

Στο κεφάλαιο της εξοικονόμησης ενέργειας, εάν οι Κύπριοι έπρεπε να μειώσουν τη θερμοκρασία του σπιτιού τους φέτος τον χειμώνα, μόνο το 4% δηλώνουν ότι θα δέχονταν να τη ρυθμίσουν στους 19°C κατ’ ανώτατο όριο (-14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την Ελλάδα όπου το 18% ήταν πρόθυμοι να το δεχθούν και -24 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 28%).
 

Παράλληλα, το 42% των Κυπρίων δηλώνουν ότι ήδη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν όπως θα έπρεπε το σπίτι τους.

Δειτε Επισης

Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης