Powered by

Αντέχει τις αναταράξεις στις αερομεταφορές η Κύπρος

Αντιμέτωπος με ποικίλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, καθώς και αναταράξεις, βρέθηκε ο τομέας των αερομεταφορών κατά την τελευταία διετία, κάτι που επηρέασε αναπόφευκτα και τον τομέα της φιλοξενίας στην Κύπρο, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού.

Διαβάστε ακόμα: 

Απαγορεύσεις εισόδου λόγω πανδημίας, πληθωρισμός, αυξανόμενο κόστος καυσίμων, ελλείψεις προσωπικού, γεωπολιτική κρίση, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων ανά το παγκόσμιο ταλανίζουν τον τομέα και έχουν άμεσο αντίκτυπο και για την Κύπρο.  

Τις προκλήσεις σκιαγραφεί το ενημερωτικό δελτίο της KPMG Κύπρου (KPMG Cyprus Hospitality newsletter, October 2022 issue), το οποίο τονίζει ότι ακόμη και μια ακύρωση πτήσης σημαίνει λιγότερες αφίξεις τουριστών, επομένως λιγότερα έσοδα για την χώρα μας.

Παρόλα αυτά, ο senior manager της Hermes Airports, όπως αναφέρει το δελτίο, υπέδειξε ότι όταν πολλά αεροδρόμια του εξωτερικού αντιμετώπισαν εκατοντάδες καθυστερήσεις πτήσεων και ακυρώσεις, στην Κύπρο μόνο περίπου το 5% των πτήσεων καθυστέρησε ή ακυρώθηκε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι τα αεροδρόμια της Κύπρου είναι καλά εξοπλισμένα και επαρκώς στελεχωμένα για να εξυπηρετήσουν την ταξιδιωτική ζήτηση στο νησί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την KPMG Κύπρου, οι προκλήσεις για τις αερομεταφορές σήμερα, οι οποίες ξεκίνησαν από το 2020, είναι οι εξής:

  • Η κλιμακούμενη ζήτηση των ταξιδιωτών, ακολουθούμενη από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.
  • Το ταξιδιωτικό χάος που προκύπτει ένεκα του μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον τομέα.
  • Επικρατεί μια παγκόσμια αστάθεια και αβεβαιότητα λόγω των πιο πάνω πρωτοφανών γεγονότων.
  • Η ενεργειακή κρίση και συνάμα το αυξημένο κόστος καυσίμων ασκούν πίεση στην κερδοφορία των εταιρειών αερομεταφορών.

Κλιμακωμένη ταξιδιωτική ζήτηση

Εδικότερα, όπως αναφέρεται, μετά τα πρωτόγνωρα lockdown, ο κόσμος ξεκίνησε ξανά τα ταξίδια και συνεπώς σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση της ζήτησης.

O International Air Transport Association (IATA) επισημαίνει ότι η παγκόσμια επιβατική κίνηση έφτασε το 75% των προ-πανδημικών επιπέδων, επιτυγχάνοντας αύξηση 151% τον Ιούλιο του 2022, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Όσον αφορά την Κύπρο, η επιβατική κίνηση για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 έφτασε τα επτά εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά δύο εκατομμύρια από ολόκληρο το 2021. Οι εκτιμήσεις της Hermes Airports αναφέρουν ότι η συνολική επιβατική κίνηση για το 2022 αναμένεται να φτάσει τα 8,7 εκατομμύρια, αγγίζοντας έτσι το 78% του 2019.

Οι ελλείψεις προσωπικού που επέφεραν ταξιδιωτικό χάος

Το ξέσπασμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση εισόδου στις χώρες και συνάμα σημαντικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς με αποτέλεσμα τον τερματισμό πολλών αεροπορικών πτήσεων. 

Η πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών και οι αερομεταφορείς δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, ως μέτρο αντιστάθμισης των οικονομικών ζημιών και για την επιβίωση των εταιρειών εν μέσω της πανδημίας.

Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι αερομεταφορές ανέκαμψαν αρκετά πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Αυτό, ωστόσο, συνέβαλε στο να έρθει ο κλάδος αντιμέτωπος με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, μη μπορώντας να καλύψει την κλιμακούμενη ταξιδιωτική ζήτηση του 2022.

Επιπρόσθετα, οι αεροπορικές έχαναν συνεχώς αποσκευές με αποτελέσμα να πληρώνουν τεράστια ποσά αποζημιώσεων, ενώ ταυτόχρονα αρκετές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις, αφήνοντας επιβάτες εγκλωβισμένους σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο και για αρκετές ώρες.   

Παγκόσμια αστάθεια

Η παγκόσμια αστάθεια και αβεβαιότητα λόγω πανδημίας αυξήθηκε περαιτέρω μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτή η επιπλέον γεωπολιτική κρίση επηρέασε άμεσα την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ειδικότερα, οι οικονομικές ανησυχίες των πολιτών αυξήθηκαν ραγδαία και την ίδια ώρα εμφανίστηκαν και ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλειά τους, κάτι που σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση, επηρέασαν αρνητικά τις αερομεταφορές, καθώς αυξήθηκε το αίσθημα της αβεβαιότητας.

Κόστος καυσίμων και κερδοφορία

Το κόστος καυσίμου θεωρείται το νούμερο ένα για τις αεροπορικές εταιρείες, επομένως η εκτόξευσή του, που προήλθε από την ενεργειακή κρίση, επέφερε σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην κερδοφορία.

Ειδικότερα, κατά το 2022 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, κατέγραψε ρεκόρ ακρίβειας σε ό,τι αγορά τα τελευταία 13 χρόνια.

Συμπερασματικά, πέραν από την οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε στις αεροπορικές εταιρείες εξαιτίας της πανδημίας, η οποία επέφερε μείωση των εσόδων πέραν του 50% το 2020, το δυσβάστακτο κόστος καυσίμων επιδείνωσε τα οικονομικά τους.

Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, ορισμένες εταιρείες να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αναστολή της λειτουργίας της Blue Air.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»