ΑΤΑ: Τα τύμπανα πολέμου των συντεχνιών και πώς απαντούν οι εργοδότες

Τύμπανα πολέμου με φόντο το θέμα της ΑΤΑ και την αξίωσή τους για πλήρη επαναφορά χτυπούν οι συντεχνίες, απειλώντας σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη για την οικονομία του τόπου χρονική συγκυρία να τορπιλίσουν την εργασιακή ειρήνη.

Την ώρα που το όλο ζήτημα ορίστηκε να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, οι συνδικαλιστικοί παράγοντες σπεύδουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα του διαλόγου, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το αίτημά τους για πλήρη επαναφορά δεν ικανοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμα: 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια προσπάθεια να ρίξει γέφυρες μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος από την μια και των εργοδοτικών οργανώσεων από την άλλη-θέση των οποίων αποτελεί η κατάργηση της ΑΤΑ-, ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος πρόταξε προ ημερών την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που διακρίνει τους κοινωνικούς εταίρους, παραδεχόμενος την ίδια ώρα το χάσμα απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές.   

Παρά ωστόσο την εμφανή προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και συνάμα ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής φόρμουλας, οι συντεχνίες, μέσω δημόσιων τοποθετήσεων αξιωματούχων τους, δείχνουν διάθεση επίδειξης αδιάλλακτης στάσης επί του θέματος πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος.   

Διαβάστε ακόμη: 

Να βρεθεί άλλο σύστημα

Τους λόγους για τους οποίους το ΚΕΒΕ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ, εξήγησε μιλώντας στο InBusinessNews o γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής ενός εξαντλητικού διαλόγου επί του ζητήματος.

«Δεν μπορώ να ξέρω αν θα καταλήξουμε σε κάτι ενδιάμεσο. Ο θεσμός είναι λανθασμένος, αναπαράγει πληθωρισμό. Πρέπει να καταργηθεί και πρέπει να βρεθεί άλλο σύστημα επικαιροποίησης του μισθού, που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι ένας παράγοντας, αλλά και την  παραγωγικότητα, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, την κατάσταση της οικονομίας», υπέδειξε ο κ. Τσιακκής.

Ζητούμενο, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, είναι οι όποιες ρυθμίσεις να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την αγοραστική δύναμη των μισθών. «Μέσα σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος και να πετύχουμε τη βέλτιστη λύση που θα διασφαλίζουν τα πιο πάνω», επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις από πλευράς συντεχνιών για κινητοποιήσεις, ο Μάριος Τσιακκής διαμήνυσε με έντονο τρόπο:

«Στις συνθήκες που ζούμε, δεν θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για απεργίες, που θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. Σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας, αλλά δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους ακραίες αντιδράσεις».

Ενόψει της επικείμενης συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, ο κ.  Τσιακκής υπήρξε σαφής σε σχέση με το τι αναμένει το ΚΕΒΕ. «Να εξεταστούν τα επιχειρήματα δίκαια. Θέλουμε να μπορέσουμε να πείσουμε και να αντιληφθεί ο υπουργός γιατί πρέπει να καταργηθεί η ΑΤΑ. Θέλουμε να είναι δίκαιος και να καταλάβει τα επιχειρήματα. Και θεωρώ πως θα θέλει να το κάνει, γιατί ένας υπουργός το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί είναι οι απεργίες».

Όχι σε απειλές και τελεσίγραφα

Την ετοιμότητα της ΟΕΒ για διάλογο εξέφρασε με τη σειρά της, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου. Διαμήνυσε, ωστόσο, πως ο διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το πρίσμα απειλών και τελεσιγράφων.

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να διεξάγουμε διάλογο με απειλές και με τελεσίγραφα», τόνισε, για να προσθέσει: «Με τέτοιες προσεγγίσεις χάνεται η καλή πίστη, γιατί θα πρέπει και οι δύο πλευρές να μπορούν να ακούσουν και να πείσουν ή να πειστούν και να βρουν λύσεις».

Υπογραμμίζοντας πως η ΟΕΒ παραμένει επικεντρωμένη στη συνάντηση της 7ης Νοεμβρίου, η κ. Παναγιώτου κατέστησε σαφές ότι η Ομοσπονδία θα προσέλθει στον διάλογο, αλλά όχι κάτω από απειλές.

«Έχουμε καλέσει τον υπουργό Εργασίας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της συνδικαλιστικής πλευράς και ανάλογα με το τι θα εντοπίσει, θα πράξουμε. Απ’ εκεί και πέρα θα αξιολογήσουμε ό,τι προκύψει στο ενδιάμεσο μέχρι την συνάντηση. Εκτός και εάν με τη διερεύνηση που θα κάνει ο υπουργός, διαπιστώσουμε ότι χάνεται η καλή πίστη», σημείωσε με νόημα.

Σύμφωνα με την Λένα Παναγιώτου, η ΟΒΕ αναμένει ταυτόχρονα από τον υπουργό Εργασίας να οριστούν και οι επόμενες συναντήσεις και συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος προς συζήτηση και των φλεγόντων για τους εργοδότες άλλων θεμάτων, όπως είναι εργοδότηση εργατών και υπαλλήλων από τρίτες χώρες.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024