Με απόσταση από τη γη έως τον ουρανό, εργοδότες-συντεχνίες για ΑΤΑ

Το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση που καθορίστηκε στις 7 Νοεμβρίου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο, με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ να ζητούν κατάργηση της ΑΤΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ζητούν πλήρη επαναφορά της.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι κατά τη συνεδρία την Πέμπτη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) ιεραρχηθήκαν προτεραιότητες και πρόσθεσε πως σημαντικό είναι ότι το θέμα της ΑΤΑ έχει τεθεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης, εκτός ΕΣΣ, και καθορίστηκε συνάντηση στις 7 Νοεμβρίου για να συζητηθεί.

«H θέση του συνδικαλιστικού κινήματος, γενικότερα, είναι σαφής και ξεκάθαρη», ανέφερε και πρόσθεσε πως «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και είναι καταγεγραμμένες οι ανάγκες που καθιστούν την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε τη φιλοσοφία της ΑΤΑ όπως προβλέπεται και μέσα από τη μεταβατική συμφωνία που υπογράψαμε ως κοινωνικοί εταίροι για αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι στη σημερινή συγκυρία και λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, της ακρίβειας, αλλά και των έντονων πληθωριστικών τάσεων που καταγράφονται, η ΑΤΑ θα πρέπει να στηρίξει τους μισθούς για να μπορούν να καταναλώνουν τις βασικές τους ανάγκες και την ίδια στιγμή μέσα από αυτό θα μπορούν να στηρίξουν και την πραγματική οικονομία».

Ανέφερε επίσης πως «είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΤΑ διατηρεί την εργατική ειρήνη μέσα από τη δυνατότητα που παρέχεται για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη.

Την ίδια στιγμή μπορεί να δώσει ώθηση και στις επενδύσεις από το εξωτερικό, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι ενώπιον του ΕΣΣ ιεραρχηθήκαν οι προτεραιότητες και είναι σημαντικό ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για την αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες με ένα σωστό τρόπο, όπως είπε, «έτσι ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα η αγορά εργασίας, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε τους σωστούς επιχειρηματίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ανέφερε επίσης πως «είναι σημαντικό ότι ξεκαθάρισε το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γίνει συνολικά και ολιστικά συμπεριλαμβανομένης της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% για να διασφαλίσουμε την ομαλή εξελικτική πορεία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων και να μπουν οι σωστές βάσεις μεταρρύθμισης του θεσμού».

Είπε ακόμη πως σημαντικό είναι ότι θα συζητηθούν και θέματα που συνδέονται με τα ωράρια εργασίας και τα οποία «θεωρούμε πως μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τη δεδομένη στιγμή και καλύτερα το θέμα που παραπέμπει στην ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού».

Τέλος, ο κ. Μάτσας είπε ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης είναι περιορισμένα και «μπαίνει ως βασική προτεραιότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο του διαλόγου για να μπορέσουμε να επαναφέρουν την ΑΤΑ στην πλήρη της διάταξη».

Εξάλλου, σε δικές της δηλώσεις, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι στις 7 Νοεμβρίου ξεκινά ο διάλογος για την ΑΤΑ στη βάση αυτού του οποίου έχει συμφωνηθεί, όπως είπε, στη Μεταβατική Συμφωνία που υπογράφεται από τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και την Κυβέρνηση και η οποία έχει λήξει.

Ανέφερε ότι «με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας πρέπει να γίνει διάλογος με στόχο να έχουμε νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2023» και πρόσθεσε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση κοινωνικών εταίρων και Υπουργού Εργασίας «έγινε και μια προτεραιοποίηση των ζητημάτων που θα είναι στην ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι θέμα για το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση και θα πρέπει να ολοκληρωθεί είναι η στρατηγική απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες και πρόσθεσε πως «για μας κεντρικό στοιχείο είναι να μην χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες ως φθηνή εργατική δύναμη και ως μηχανισμός απορρύθμισης».

«Περιμένουμε να μας δώσει το κείμενο της νέας στρατηγικής το Υπουργείο Εργασίας, μετά τις απόψεις που έστειλαν όλες οι πλευρές για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θέματα που τέθηκαν επίσης για να συζητηθούν στο ΕΣΣ είναι το θέμα της ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που καλύπτονται από κατώτατο μισθό στο οποίο μπαίνει η συζήτηση για τις ώρες εργασίας και τις αργίες, όπως «και το θέμα να υπάρξει ένα πλαίσιο θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους εργαζόμενους».  

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι άλλα ζητήματα θα παραπεμφθούν σε τριμελείς τεχνικές επιτροπές για να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθούν στο ΕΣΣ.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι η χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ασχολήθηκε με 15 θέματα που είχαν εγγράψει οι κοινωνικοί εταίροι, έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας για το στάδιο που βρίσκεται το κάθε θέμα και συμφωνήθηκε μια ιεράρχηση θεμάτων για τα οποία θα αρχίσει η συζήτηση.

Αναφέροντας ότι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στις 7 Νοεμβρίου είναι το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Τσιακκής είπε ότι το θέμα της ΑΤΑ είναι μια συμφωνία μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον ιδιωτικό τομέα, την οποία συνυπογράφει και ο Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί το καθεστώς που θα έχει η ΑΤΑ και το οποίο θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2023, νοουμένου ότι η υφιστάμενη συμφωνία έχει λήξει.

Ανέφερε ότι πάγια θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι «ο θεσμός της ΑΤΑ ως θεσμός έχει λανθασμένο τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής διότι αναπαράγει πληθωρισμό και θα πρέπει να καταργηθεί» και πρόσθεσε πως «πρέπει να βρούμε ένα πιο σύγχρονο ανταγωνιστικό, βιώσιμο τρόπο επικαιροποίησης των μισθών που να λαμβάνει σίγουρα υπόψη και την αύξηση του πληθωρισμού (του κόστους των τιμών) αλλά και να συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες όπως είναι η παραγωγικότητα, η αποδοτικότητα και η κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων».

«Κατά την άποψη μας είναι λάθος απλά και μόνο επειδή ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί με ένα ποσοστό, να πληθωρίζονται οι μισθοί με αυτό τον τρόπο γιατί στο τέλος της ημέρας με αυτή τη μεθοδολογία αναπαράγεις πληθωρισμό», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε ότι μια αύξηση του ακαθάριστου μισθού κατά 10% λόγω πληθωρισμού συνεπάγεται κόστος του εργοδότη επιπλέον 19,5% αν ο εργαζόμενος δεν έχει ταμείο προνοίας, το οποίο περιλαμβάνει Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ΓεΣΥ, Άμυνα, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ταμείο Πλεονάζοντος.

Ανέφερε ότι με την αύξηση του κόστους του, ο εργοδότης είτε θα μειώσει το κόστος του είτε θα προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του προϊόντος του κάτι που συνεπάγεται επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού.

«Εμείς λέμε να καταργηθεί αυτό το σύστημα και να βρούμε ένα άλλο σύστημα που να είναι πολύ πιο σωστό και κοντά στις πραγματικότητες της αγοράς για να επικαιροποιούνται οι μισθοί και να λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό», ανέφερε και σημείωσε ότι το κόστος της ενέργειας κάποτε θα υποχωρήσει, αλλά οι μισθοί θα παραμείνουν μετά την αύξηση τους λόγω πληθωρισμού.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι έγινε μια καλή οργανωτική δουλειά και συμφωνήσαμε ότι τέσσερα θέματα θα τεθούν στον διάλογο (2 των συντεχνιών και 2 των εργοδοτικών οργανώσεων) και τα υπόλοιπα θα πάνε σε τεχνικές επιτροπές.

Ανέφερε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έθεσαν τα θέματα των ξένων εργατών και τη νομοθετική ρύθμιση της επίλυσης διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα πάνε σε τεχνικές επιτροπές.

Είπε ακόμη ότι για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα το Υπουργείο αναμένει έκθεση από Διεθνή Οργάνωση Εργασίας αρχές Δεκεμβρίου για να διεξαχθεί διάλογος.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι σε σχέση με το θέμα της ΑΤΑ, το οποίο βγήκε εκτός του διαλόγου του ΕΣΣ, «υπάρχει μια τεχνική διαφορά αλλά μπορεί να είναι και διαφορά ουσίας» το οποίο θα συζητηθεί στις 7 Νοεμβρίου.

Ανέφερε ότι πάγια θέση της ΟΕΒ είναι ότι «η ΑΤΑ έκλεισε τον κύκλο της και πρέπει να καταργηθεί» και πρόσθεσε ότι η ΑΤΑ βλάπτει την οικονομία, διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα μας και πρέπει να καταργηθεί».

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε