Ο κομβικός ρόλος της τεχνολογίας στο σύγχρονο επιχειρείν

Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η τεχνολογία στη λειτουργία και γενικότερη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, ήταν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης στο 13ο Limassol Economic Forum.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Ανδρέας Νεοκλέους, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyta, ανέφερε ότι η τεχνολογία είναι κινητήριος δύναμη και έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Έδωσε το παράδειγμα της μεγάλης χρήσης που κάνουν οι άνθρωποι στα κινητά τους τηλέφωνα, κάτι που υποδηλώνει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα δυναμική.

Διαβάστε εδώ:

SOS developers και μηχανικών για επικίνδυνες οικοδομές

Ένα ελληνικό wine bar θέλει να επεκταθεί στην Κύπρο

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι η τεχνολογία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κόστους. Υπογράμμισε επίσης ότι η Cyta προσπαθεί να επιτρέψει σε επιχειρήσεις και ανθρώπους να απολαύσουν την τεχνολογία, παρέχοντας ποιοτικές υποδομές.

Σχετικά με το πώς η τεχνολογία εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών, είπε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και οι εμπειρίες που παίρνουμε για το πώς συμπεριφέρονται οι πελάτες προέρχονται από μεγάλους παίκτες, όπως η Amazon.

«Η επιχείρηση που έχει πελάτες στην Κύπρο ανταγωνίζεται τους μεγάλους παίκτες, γι' αυτό πρέπει να αναβαθμιστούν. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την υιοθέτηση της τεχνολογίας», σχολίασε. «Έχουμε περίπου 35.000 ΜμΕ στην Κύπρο. Αυτές οι εταιρείες έχουν πολλά να κερδίσουν υιοθετώντας την τεχνολογία», συνέχισε, δίνοντας ως παράδειγμα τις online κρατήσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στον μύθο ότι η τεχνολογία θα επισκιάσει ορισμένα επαγγέλματα. Η πραγματικότητα, ξεκαθάρισε, είναι ότι η τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη σχέση μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπων, διαμήνυσε εξάλλου.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Νεοκλέους, Διευθύνων Σύμβουλος της Elias Neocleous & Co LLC, ανέφερε ότι ζούμε σε μια περίοδο γρήγορων αλλαγών, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από ανατρεπτικές τεχνολογίες που αλλάζουν τον τρόπο που δρουν οι επιχειρήσεις.

«Δεν είναι καλό ή κακό. Είναι η πραγματικότητα», είπε. «Πρέπει να προβλέψουμε την κατεύθυνση που θα πάρουν οι κανόνες», σχολίασε. Το στοιχείο της ανθρώπινης εργασίας είναι επίσης κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τον Νεοκλέους.

«Μία από τις μεγάλες τάσεις που θα επηρεάσει το μέλλον των επιχειρήσεων είναι το μέλλον της εργασίας. Η παγκοσμιοποίηση σήμαινε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί επειδή οι δυτικές οικονομίες έχουν θέσεις εργασίας εκτός της χώρας. Παρακολουθούμε μια πτώση της διαπραγματευτικής δύναμης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αυτό σημαίνει ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν να λάβουν τις οικονομικές ανταμοιβές των εργαζομένων όπως παλιά.

Επίσης, παρατηρείται άνοδος της οικονομίας που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάπτυξη λογισμικού. Αν τα συνδυάσετε όλα αυτά, υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας λόγω της τεχνολογίας», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η η άνοδος της τεχνολογίας θα συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας των πολιτών και θα δημιουργήσει άλλες θέσεις εργασίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η δημόσια ζωή μας έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Petr Valov, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Exness, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε στην τεχνολογική εποχή για αρκετές δεκαετίες, αλλά τώρα έχουμε αλλάξει από το υλικό στο ψηφιακό.

Αυτό που έχει αλλάξει επίσης, πρόσθεσε, είναι ότι οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πλέον λειτουργούν ως επί τω πλείστον στον διαδικτυακό κόσμο. Η Κύπρος, αν και λίγο απρόθυμη να μπει σε αυτό το παιχνίδι, έχει την υποδομή να το υποστηρίξει, είπε.

Όσον αφορά τη συμμόρφωση, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει να φοβούνται να επιβάλλουν ελέγχους, ειδικά όταν πρόκειται για κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος, ενώ το fintech που λειτουργεί στον χώρο κρυπτογράφησης που ανοίγει καταστήματα στην Κύπρο θα πρέπει να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων, τόνισε, θα μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο κρυπτογράφησης.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας