SOS developers και μηχανικών για επικίνδυνες οικοδομές

Μαζικές είναι οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες επαγγελματιών του κλάδου των κατασκευών και των ακινήτων, μετά την κατάρρευση μέρους μπαλκονιού, αλλά και τμήματος στηθαίου οροφής από πολυκατοικίες σε πολυσύχναστες περιοχές της Λεμεσού.

Διαβάστε εδώ:

Ο κομβικός ρόλος της τεχνολογίας στο σύγχρονο επιχειρείν

Ένα ελληνικό wine bar θέλει να επεκταθεί στην Κύπρο

Τόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών όσο και το ΕΤΕΚ προειδοποιούν για άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα.

Εκσυγχρονισμό νόμου ζητούν οι developers

Τα πρόσφατα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε άλλα δύο ατυχήματα στην Πάφο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με την κατάρρευση των δύο μπαλκονιών και τους σοβαρούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν.

Διαβάστε εδώ: Developers: Καμπανάκι για εκσυγχρονισμό νόμου περί κοινόκτητων οικοδομών

Μετά την κατάρρευση στηθαίου οροφής, τα ξημερώματα της 20ης Οκτωβρίου, από κτήριο στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών ζήτησε εκ νέου την άμεση ψήφιση του εκσυγχρονισμένου νόμου περί κοινόκτητων κτηρίων.

Σε γραπτή της δήλωση, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου, Μερσίνα Ισιδώρου επεσήμανε ότι οι εισφορές των συνιδιοκτητών στα συμπλέγματα κατοικιών στο ταμείο κοινοχρήστων είναι σήμερα πολύ χαμηλές, γεγονός που εμποδίζει τη σωστή και έγκαιρη συντήρηση αυτών των κτηρίων.

ΕΤΕΚ: Επιθεωρήσεις από μηχανικούς

Από την πλευρά του, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) προτείνει την επιχορήγηση από το κράτος της διενέργειας επιθεωρήσεων από καταρτισμένους Μηχανικούς σε κτήρια όπου τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι εντονότερα και ειδικότερα σε κτήρια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή εισηγείται την εν λόγω προσωρινή λύση μέχρι να καταστεί εφικτή η ψήφιση και εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, προτού θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε εδώ: Πρόταση ΕΤΕΚ για επιχορηγημένες επιθεωρήσεις σε επικίνδυνα κτήρια

Αξίζει να αναφερθεί ότι, προκειμένου να διευκολύνει την προσπάθεια αυτή, το ΕΤΕΚ δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει το ίδιο σε καταρτισμό καταλόγου μηχανικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον οπτικό έλεγχο οικοδομών, μέσω σχετικής ανοικτής πρόσκλησης προς όλους τους μηχανικούς που έχουν τη σχετική κατάρτιση.

Ταυτόχρονα, πέραν της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων και των όποιων νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων οικοδομών, το Επιμελητήριο σημειώνει θα πρέπει και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες οικοδομών, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη να διατηρούν την οικοδομή τους σε κατάσταση που δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία των ενοίκων και των διερχομένων.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Λεμεσού, μετά από το δεύτερο περιστατικό πτώσης μέρους μπαλκονιού από οικοδομή επί της παραλιακής οδού Χριστοδούλου Χατζηπαύλου, κρίνοντας ως επιτακτική την ανάγκη προώθησης και νομοθετικής ρύθμισης της εφαρμογής του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτηρίων.

Παράλληλα, ο Δήμος κρίνει ως αναγκαίο τον καθορισμό νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τις αναλογούν.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας