Εργασιακά: Τα τρία καυτά ζητήματα που καίνε τους εργοδότες

Με σειρά σημαντικών εργασιακών ζητημάτων να παραμένουν ανοικτά και να αναμένουν να τύχουν οριστικής διευθέτησης, οι επόμενοι μήνες προδιαγράφονται ιδιαιτέρως θερμοί  καθότι στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) θα επιχειρηθεί η εξεύρεση κοινών συνισταμένων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών.

Διαβάστε ακόμη: 

Το εναρκτήριο λάκτισμα του διαλόγου πρόκειται να δοθεί στις 20 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος έκλεισε κοινό ραντεβού με τους κοινωνικούς εταίρους για την πρώτη της παρούσας φάσης σειρά συνόδων του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. 

Απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και απλοποίηση διαδικασιών, μείωση της εισφοράς εργοδοτών στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού και εξεύρεση ρύθμισης στο χρονίζων πρόβλημα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, αποτελούν το τρίπτυχο τον θεμάτων που ο εργοδοτικός κόσμος ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του και πρόκειται να θέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου.

Αυτό προκύπτει μέσα από τις θέσεις που ΚΕΒΕ και ΟΕΒ έχουν ήδη αποστείλει στον αρμόδιο υπουργό, καθώς και από τα όσα ανέφεραν στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

Μάριος Τσιακκής: Να καταργηθεί η ΑΤΑ

Ο κ. Τσιακκής, μιλώντας στο InBusinessNews, τόνισε τα θέματα που ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού σε πολλούς τομείς της οικονομίας και εξήρε τη σημασία της απλοποίησης των διαδικασιών παραχώρησης άδειας προσωπικού σε πολίτες εκτός Ε.Ε.

Όσον αφορά την μείωση της εισφοράς εργοδοτών στο ταμείο πλεονάζοντος, διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλο αποθεματικό και είναι κάτι που θα δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις, που είναι ήδη ταλαιπωρημένες, αρχικά από την πανδημία, ακολούθως από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά και αντικυρώσεις, καθώς και λόγω της αύξησης του μισθολογίου τους από την θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ελαφρυνθεί το κόστος εργοδότησης χωρίς να επηρεαστεί ο μισθός του κόσμου», διευκρίνισε.

Ο κ. Τσιακκής, δεν δίστασε να σχολιάσει και τις κόκκινες γραμμές του ΚΕΒΕ, οι οποίες αφορούν την ΑΤΑ και τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσιακκής είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι συμφωνήσαμε αυτά που συμφωνήσαμε και είναι μια καλή ρύθμιση. Ωστόσο, θα το δούμε μετά την εφαρμογή του, τέλος του 2023, στη βάση των δεδομένων που θα διαμορφωθούν».

Αναφορικά με την ΑΤΑ, υπέδειξε ότι πρέπει να καταργηθεί και να βρεθούν άλλοι τρόποι που να συνδέονται με την παραγωγικότητα και την πορεία της οικονομίας.

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι το κόστος ενέργειας «έχει γονατίσει» τις επιχειρήσεις και αποτελεί το κύριο πρόβλημα για αυτές αλλά και για τους πολίτες.

«Οι ενδείξεις δεν δείχνουν ότι θα μειωθεί αλλά αντίθετα, λόγω των κυρώσεων και αντικυρώσεων το πρόβλημα μεγαλώνει. Μας ανησυχεί, καθώς αν η Ε.Ε. δεν βρει λύση, ενδεχομένως να βρεθούμε αντιμέτωποι με ελλείψεις πρώτων υλών, αφού τα εργοστάσια δεν θα δουλεύουν για να παράγουν», εξήγησε.

Μιχάλης Αντωνίου: Μείωση εισφοράς στο πλεονάζον προσωπικό

Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι βρίσκονται σε αναμονή για να οριστικοποιηθεί η ατζέντα.

«Η κάθε πλευρά θα φέρει στο προσκήνιο τα σημαντικά θέματα, εμείς θα ζητήσουμε μια παράλληλη διαδικασία με ίσο αριθμό θεμάτων. Δεν αναμένω ότι στις 20 του Οκτώβρη θα ξεκινήσει συζήτηση επί της ουσίας, αλλά θα ξεκαθαρίσει η ατζέντα», εκτίμησε ο κ. Αντωνίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, αναφέροντας τις εισηγήσεις της ΟΕΒ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση της εισφοράς στο πλεονάζον προσωπικό.

«Η εισήγησή μας είναι από το 1,2% να μειωθεί στο 0,6%», διευκρίνισε.

Τέλος, για τον εθνικό κατώτατο μισθό, ανέφερε ότι, είναι κάτι που θα εξεταστεί τέλος του 2023, δηλαδή ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών