Φέρνει... κράχτες και γίνεται παγκόσμιος παίχτης στα funds η Κύπρος

Άλλη μια τεράστια επιτυχία και εξαιρετικής σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης στον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο-και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα-, συνιστά η κάθοδος της Saudi Aramco στη χώρα μας και η απόφασή της να δημιουργήσει επενδυτικό ταμείο με στόχο να διαχειρίζεται σε βάθος δεκαετίας περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Πρόκειται για το Global Maritime Fund (GMF), το οποίο με έδρα την Κύπρο θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης σε πελάτες και ναυτιλιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. 

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η κάθοδος της Saudi Aramco στο νησί μας και η δημιουργία του GMF, έρχεται σε συνέχεια της προ μερικών μηνών καθόδου της MUFG, με τους δύο κολοσσούς να επαναπροσδιορίζουν και να ενδυναμώνουν με την εδώ παρουσία τους ακόμη περισσότερο τη θέση της Κύπρου στον χάρτη των επενδυτικών ταμείων διεθνώς, καθιστώντας την ισχυρό παγκόσμιο παίκτη. 

Την ίδια ώρα, διανοίγουν ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, καθώς τέτοιου είδους... αφίξεις λειτουργούν ως κράχτες και ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο σε ανάλογου βεληνεκούς ταμεία να σκεφτούν, να πειστούν και εν τέλει να επιλέξουν ως βάση τους την Κύπρο.  

Διαβάστε εδώ: 

Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι αναφορές του προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου(CIFA) Ανδρέα Γιασεμίδη, στο πλαίσιο της χθεσινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε ο CIFA με θέμα τις σημαντικές αντοχές και προοπτικές ανάπτυξης για τα επενδυτικά ταμεία.

Ανακοινώνοντας πως το GMF πήρε πρόσφατα έγκριση και είναι πλέον αδειοδοτημένος οργανισμός, ο κ. Γιασεμίδης υπέδειξε πως αποτελεί  κράχτη και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να έλθουν και άλλες εταιρείες. Υπενθύμισε ταυτόχρονα την προ μηνών κάθοδο της MUFG και τόνισε πως πρόκειται για δύο μεγάλες επιτυχίες της Κύπρου.  

Ο ανταγωνισμός 

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια για να πειστεί η Saudi Aramco να έρθει και να δημιουργήσει fund στη Κύπρο μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, αλλά μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Μάλιστα, η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και άλλες, με την Saudi Aramco ωστόσο-έναν μεγάλο κολοσσό στο κομμάτι των επενδύσεων και που είναι η πιο μεγάλη εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας-, να επιλέγει τελικά το νησί μας. 

Επισημαίνεται πως το ενεργητικό του νέου επενδυτικού ταμείου θα αρχίσει με €1,25 δισ., το οποίο θα αποτελεί περίπου το 10% του συνόλου του ενεργητικού των υφιστάμενων επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, καθώς αυτό ανέρχεται στα €11 δισ.

Στο γεγονός αυτό απέδωσε μεγάλη σημασία ο πρόεδρος του CIFA.  «Γενικά είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί αν σκεφτείτε ότι 11 δισεκατομμύρια είναι το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, το 1,2 δις που επενδύουν είναι το 10% του υφιστάμενου ενεργητικού», υπέδειξε. 

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι παράλληλα πως ο στόχος της Aramco είναι τα 10 δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου.

«Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό, θεωρούμε ότι είναι κράχτης και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να έρθουν κι άλλες εταιρείες. Είναι οι δύο μεγάλες επιτυχίες που έχουμε, η MUFG της Mitsubishi και η Saudi Aramco, μέσω μιας θυγατρικής.

Στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε, πλέον έχουμε να λέμε δύο πετυχημένες περιπτώσεις που μας βοηθούν να προωθούμε την Κύπρο πιο εύκολα από ό,τι το 2012 ή το 2020 που δεν είχαμε αυτές τις μεγάλες επιτυχίες», σχολίασε ο κ. Γιασεμίδης.

Διαβάστε ακόμη: 

Το προφίλ του νέου fund

Το επενδυτικό ταμείο GMF θα το διαχειρίζεται η Pelagic Partners και στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ταμείο στον κόσμο για την παροχή καινοτόμων λύσεων χρηματοδότησης που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικές, επεκτάσιμες και κατάλληλες για το σκοπό, με έμφαση στη χρηματοδότηση ESG για την υποστήριξη των βασικών περιφερειακών και διεθνών πελατών της International Maritime Industries (IMI) και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας. 

Το GMF θα έχει την έδρα την Κύπρο, θα αντλεί κεφάλαια μέσω περιφερειακών και διεθνών επενδυτών, καθώς και μακροπρόθεσμες συμφωνίες με βασικούς πελάτες, όπως η Bahri και η ARO που θα αποφέρουν σταθερό εισόδημα.

Αναμένεται να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,7 δισεκατομμύρια SAR) μέχρι το τέλος του 2023, αυξάνοντας στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (37,6 δισεκατομμύρια SAR) τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε και σε πρόσφατη παρουσίαση του επενδυτικού ταμείου, το GMF θα παρέχει έως και 100% χρηματοδότηση για πλοία και εξέδρες που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της IMI στο Ras Al Khair της Σαουδικής Αραβίας. 

Η International Maritime Industries βρίσκεται στο Ras Al-Khair στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εγκατάσταση στην περιοχή.

Το ναυπηγείο πλήρους εξυπηρέτησης της IMI μπορεί να κατασκευάζει τέσσερις νέες υπεράκτιες εξέδρες και περισσότερα από 43 πλοία, συμπεριλαμβανομένων VLCC ετησίως, καθώς και να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής (MRO) για περισσότερα από 260 ναυτιλιακά προϊόντα.

Οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα βιομετρικά στοιχεία και το Internet of Things, είναι ενσωματωμένες στην υποδομή του ναυπηγείου, προσφέροντας στους πελάτες ένα πλεονέκτημα αιχμής σε μια εποχή ψηφιοποίησης.

Η IMI είναι μια κοινοπραξία (JV) που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Aramco με τους συνεργάτες Bahri, Hyundai Heavy Industries και Lamprell.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή