Τα βλέπουν όλα μαύρα κι’ άραχνα για την οικονομία οι Κύπριοι

Απογοητευμένοι φαίνεται να είναι οι Κύπριοι όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στους ίδιους προσωπικά όσο και στην οικονομία της χώρας γενικότερα, ενώ έντονες είναι και οι ανησυχίες τους για μια μαζική οικονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Σύμφωνα με ευρήματα από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το κόστος ζωής είναι τα κυριότερα προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τους Κύπριους, αλλά και τους Ευρωπαίους.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύουν ότι η οικονομία της χώρας θα κινηθεί χειρότερα στους επόμενους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, το 99% δήλωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα με τη φράση «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην χώρα μου». Επιπρόσθετα, το 96% απάντησαν ότι συμφωνούν απόλυτα στη φράση «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε εμένα προσωπικά».

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους Κύπριους, σχετικά με τον πόλεμο, είναι μια μαζική οικονομική κρίση. Ακολουθούν οι ανησυχίες σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στις τιμές και μετέπειτα, η εξάπλωση του πολέμου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη, οι Κύπριοι δεν ανησυχούν για τυχόν κυβερνοεπιθέσεις, αλλά ούτε και για δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποδοχή προσφύγων.

 

Το 68% των Κυπρίων θεωρούν ως «πολύ κακή» την κατάσταση της κυπριακή οικονομίας.

Πολύ καλή (total good) θεωρεί το 67% των Κυπρίων την κατάσταση του νοικοκυριού του, ποσοστό λίγο πιο χαμηλό από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 70%.

Το 53% των Κυπριών είναι ευχαριστημένοι από την εργασία τους, την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 61%. Ταυτόχρονα, το 20% των Κυπρίων εργαζομένων θεωρούν την δουλειά τους «πολύ κακή», με το ίδιο ποσοστό να ισχύει και στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, οι Κύπριοι είναι πιο απογοητευμένοι από τον μέσο Ευρωπαίο σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για στους επόμενους 12 μήνες σχετικά με την κατάσταση απασχόλησης στην χώρα τους και την προσωπική τους εργασία.

Επίσης, το 51% των Κυπρίων θεωρούν ότι στους επόμενους 12 μήνες η εγχώρια οικονομία θα κινηθεί χειρότερα. Όσον αφορά την οικονομία της Ε.Ε., το 41% των Κυπρίων θεωρούν ότι επίσης θα κινηθεί σε χειρότερους ρυθμούς.

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το κόστος ζωής είναι τα κυριότερα προβλήματα που θεωρούν πιο σημαντικά και που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο οι Κύπριοι όσο και γενικότερα οι Ευρωπαίοι.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ακολουθεί η μετανάστευση και η οικονομική κατάσταση(σ.σ. η οικονομία της χώρας).

Θέματα όπως η τρομοκρατία, η φορολογία και το εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να έρχονται τελευταία στις ανησυχίες των Κυπρίων, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

*Τα πιο πάνω στοιχεία συλλέχτηκαν από την έρευνα Standard Eurobarometer Summer 2022 και είναι διαθέσιμα στην επίσημη σελίδα της Ε.Ε. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2022 και τα αποτέλεσμα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης