Υπό τη σκιά ανησυχιών η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού

Με διάταγμα έρχεται η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού(ΕΚΜ), αλλά και με αρκετό... μούδιασμα, κυρίως από την εργοδοτική πλευρά. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ αλλά και συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ με το νέο έτος όπου θα τεθεί σε ισχύ ο ΕΚΜ, έστειλαν το μήνυμα ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους. 

Διαβάστε εδώ: Στα €940 στο εξάμηνο ο κατώτατος μισθός από το 2023

Οι κοινωνικοί εταίροι είχαν το πρωί της Τετάρτης συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες κατά τις συζητήσεις. Έτσι, το θέμα του ΕΚΜ μεταφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και λίγο αργότερα ήρθε η θέσπιση του με διάταγμα. Εν τέλει, καθορίστηκε στα €885 στους πρώτους έξι μήνες της εργοδότησης και μετέπειτα θα ανέρχεται στα €940.

Εξετάζονται οι δυσκολίες

Από πλευράς ΟΕΒ, σε δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε πως παρά τις δυσκολίες, ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί. 

Διαβάστε ακόμα: 

Μνηστήρες και ζυμώσεις για την Πολυκλινική Υγεία

Columbia Sun: Άνοιξε τις πόρτες του το νέο hot spot της Λεμεσού(pics)

Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Αντωνίου, είπε πως «επικρατεί ένα μούδιασμα γενικότερα. Γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μπαίνουμε σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε σωστά τι έχει γίνει. Να το επεξηγήσουμε στους εργοδότες και στις αρχές του έτους να μπορούν να το υλοποιήσουν όπως είναι η νομική τους υποχρέωση».

Για την ΟΕΒ, οι δυσκολίες θα είναι περισσότερο στην υλοποίηση παρά στην κατανόηση καθώς υπάρχει χρόνος για επεξήγηση και για να απαντηθούν σχετικά ερωτήματα.

Ωστόσο προκύπτουν ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις που θα έχει ο ΕΚΜ στη βιωσιμότητα κάποιων επιχειρήσεων και με ποιον τρόπο θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Αντωνίου παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας νωρίτερα στο Προεδρικό, σχετικά με κάποιους εργαζόμενους οι οποίοι θα έχουν μισθολογικές αυξήσεις που θα αγγίζουν το 30%. Αυτό για την ΟΕΒ σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν τους συγκεκριμένους μισθούς, θα πρέπει να εξασφαλίσουν πόρους που θα μπορούν να καλύψουν αυτή την υποχρέωση.

«Όλοι οι σύμβουλοι και οι διεθνείς οργανισμοί, υπεδείκνυαν ότι ο στόχος ενός κατώτατου μισθού, σε ένα οδικό χάρτη, θα πρέπει να είναι στο 60% του εθνικού διάμεσου μισθού. Αυτή τη στιγμή τα ποσά που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας, είναι ήδη όσο είναι 60% του εθνικού διάμεσου. Δηλαδή από την πρώτη μέρα, μπαίνουμε σε ένα πεδίο, το οποίο όλοι οι ειδικοί εισηγούνται πως έπρεπε να γίνει σταδιακά» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Δεν αναμένονται μεγάλες αναταράξεις

Ως θετική εξέλιξη καταγράφει τη θέσπιση του ΕΚΜ, το ΚΕΒΕ. «Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που πρέπει όλοι να χαιρετίσουμε αφού ικανοποιεί ένα πολύ σημαντικό αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων» ανέφερε σχετικά, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, θα πρέπει να δούμε πως θα επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία από τη θέσπιση του ΕΚΜ, αν και το ΚΕΒΕ δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις.

«Σίγουρα για μία εταιρεία που απασχολεί 2-3 άτομα δεν θα είναι σοβαρό το πρόβλημα, ιδιαίτερα αν έχουν συμπληρωθεί οι έξι μήνες ο μισθός ανέλθει στα €940, δεν καταστρέφεται μία εταιρεία με αυτά τα δεδομένα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς επηρεάζεται μία μεγάλη επιχείρηση που απασχολεί για παράδειγμα χίλια άτομα. Εκεί το κόστος θα είναι πολύ πιο υψηλό» είπε.

Διευκρίνισε ότι, για το ΚΕΒΕ, είναι μία ρύθμιση που ίσως να μην βρίσκει όλους τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνους σε όλα τα σημεία, αλλά ικανοποιεί την κοινωνία γενικότερα.  

Κατώτατος που δεν σχετίζεται με το ωράριο…

Το διάταγμα για τη θέσπιση του ΕΚΜ δεν βρίσκει ευχαριστημένες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, αφού σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, κάνουν λόγω για κατώτατο που δεν λαμβάνει υπόψη το ωράριο.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, οι διαφωνίες της συντεχνίας αφορούν το ύψος του μισθού και την ωριαία απόδοσή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, το ύψος του ΕΚΜ δεν ανταποκρίνεται στις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι πολίτες.

«Θέταμε ως σημείο αναφοράς την πρόσφατη παραίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθόριζε ένα ικανοποιητικό εφαλτήριο σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό τα €1000, δίνοντας έμφαση και στην διασύνδεση του κατώτατου με την ανάγκη περιορισμού των πιθανοτήτων κάποιος εργαζόμενος να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχιας» υπέδειξε.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μάτσας, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ωριαία απόδοση, αποτελεί μεγάλη αδυναμία του διατάγματος αφού δίνει τη δυνατότητα σε μερίδα εργοδοτών να εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη απουσία.

Από πλευράς της, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, κάνει λόγο για νομιμοποίηση απορυθμισμένων ωραρίων καθώς ανοίγεται δρόμος για επέκταση ωραρίων, κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες που είναι συνδικαλιστικά απροστάτευτες.

«Θα έπρεπε μέσα από ρυθμίσεις να μπει ένα φρένο σε φαινόμενα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρυθμισμένο ωράριο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το τι γίνεται αν υπερβούν το ωράριο εργασίας τους αλλά και πώς θα αποζημιώνονται και αργίες» ανέφερε, σε δημόσιες τοποθετήσεις της η κ. Χαραλάμπους.

Όσον αφορά το ύψος του μισθού, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. μέσα από την τελευταία έκθεση της για την Κύπρο θεωρεί δίκαιο μισθό τα €1000 για να αποτραπούν τα φαινόμενα φτώχειας και σήμερα, μετά από 11 χρόνια και σε μία περίοδο περίπου 10% πληθωρισμού, ο ΕΚΜ καθορίστηκε στα €940 στο εξάμηνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους οι εξαιρέσεις είναι ανησυχητικές, αφού ουσιαστικά εξαιρούνται του διατάγματος οι ευάλωτες ομάδες. Την ίδια ώρα, η πρόνοια για εποχιακά άτομα που δεν είναι 18 ετών, δίνει την ευκαιρία για «ανακύκλωση» νέων εργαζομένων χωρίς να εφαρμόζεται ο ΕΚΜ.

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal