«Εικονικές» αγορές ακινήτων €3,5 δισ. και επενδυτές που άλλαζαν όνομα

Συνολικά 116 περιπτώσεις επενδυτών που είχαν αλλάξει το όνομά τους, εκ των οποίων οι δέκα είχαν αλλάξει δύο φορές το όνομά τους, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην ειδική της έκθεση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
 
Την ίδια ώρα, καταλογίζει στο Υπουργείο Εσωτερικών ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά τη διασφάλιση ότι τα πρόσωπα στα οποία παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα συνέχισαν να πληρούν τα σχετικά κριτήρια, για όσο χρόνο αυτό προβλεπόταν.

Για τους επενδυτές, που κατά την αγορά ακινήτων δεν είχαν εξασφαλίσει αριθμό ταυτότητας, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι στα δεδομένα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, για κάθε αγοραπωλητήριο συμβόλαιο ακινήτων (ΠΩΕ), καταχωρείται ένας προσωρινός αριθμός («ψευδοταυτότητα»), που μπορεί να διαφέρει από εγγραφή σε εγγραφή για τον ίδιο αιτητή. Καταχωρείται επίσης το όνομά του και σε κάποιες εγγραφές και η ημερομηνία γέννησής του.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε νέα ύψη η επιβατική κίνηση καλύπτοντας το 75% του 2019 (Πίνακας)

Εικόνες και βίντεο από το νέο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας

Συνεπώς, η Υπηρεσία συμπεραίνει ότι η ταυτοποίηση της περιουσίας κάποιου προσώπου που δεν έχει κυπριακή ταυτότητα είναι πολύ δύσκολη και μη αξιόπιστη, και αυτό ισχύει φυσικά και για τα πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν μέσω του ΚΕΠ.


Διαβάστε εδώ: «Χάθηκαν €204 εκατ., έδιναν μειωμένο ΦΠΑ σε εύπορους επενδυτές»
 

Αντίστοιχη δυσκολία υπήρξε, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, στον εντοπισμό των επενδυτών ή/και των συζύγων τους στο σύστημα του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη ως μέτοχοι εταιρειών, εφόσον και σε αυτό το σύστημα, είτε δεν υπάρχει ημερομηνία γέννησης, είτε το όνομα είναι γραμμένο με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είναι γραμμένο στο Αρχείο Πληθυσμού.
 

Άκυρες αγορές ακινήτων €1 δισ.

Τα ακυρωμένα αγοραπωλητήρια συμβόλαια ακινήτων (ΠΩΕ) επενδυτών, τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν στον ίδιο αιτητή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, ξεπερνούν το €1 δισ. και αφορούν περιπτώσεις 759 επενδυτών.

 

Αυτό σημαίνει ότι αγορές ακινήτων της τάξης του €1 δισ., που θεωρητικά θα αποτελούσαν επενδύσεις στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου, έχουν ακυρωθεί.

 

Για τις περιπτώσεις ακυρωμένων ΠΩΕ, χωρίς κατά την ακύρωση να έχουν μεταβιβαστεί στον ίδιο αιτητή, τα ποσά κυμαίνονται από €25 εκατ. (31 επενδυτές) έως €261,6 εκατ. (217 επενδυτές).

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, καθίσταται αναγκαίος ο πλήρης έλεγχος ως προς το κατά πόσο οι πολιτογραφηθέντες διατηρούν την επένδυσή τους.


Πιθανές «εικονικές» αγορές €3,5 δισ.

Εξάλλου, έχουν εντοπιστεί από τον Γενικό Ελεγκτή, αγοραπωλητήρια συμβόλαια ακινήτων επενδυτών, τα οποία δεν ακυρώθηκαν, αλλά ήταν σε ισχύ τις 31 Ιανουαρίου 2022 για μεγάλο, μέχρι και υπερβολικά μεγάλο, χρονικό διάστημα.

 

 

Πρόκειται για συμβόλαια αξίας σχεδόν €4 δισ. για 1,914 επενδυτές που είναι σε ισχύ, μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2022, χωρίς να έχει γίνει μεταβίβαση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αγορές ακινήτων της τάξης των €3,5 δισ., οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν υλοποιηθεί και είναι υψηλού κινδύνου, να ήταν εικονικές. Τούτο, υπογραμμίζει η Υπηρεσία, υποδηλοί την ανάγκη πλήρους ελέγχου ως προς το κατά πόσο οι πολιτογραφηθέντες διατηρούν την επένδυσή τους.

 

 

Εξάλλου, καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να απευθυνθεί στο σύνολο των πολιτογραφηθέντων και να τους ζητήσει να υποβάλουν, σε τακτή προθεσμία, αποδεικτικά στοιχεία ότι διατηρούν και έχουν υλοποιήσει τις επενδύσεις που είχαν περιλάβει στην αίτηση και εάν όχι πότε τις αποξένωσαν, ώστε η Δημοκρατία να προχωρήσει σε διαδικασίες ανάκλησης της πολιτογράφησης, όπου τούτο ενδείκνυται.

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου