«Χάθηκαν €204 εκατ., έδιναν μειωμένο ΦΠΑ σε εύπορους επενδυτές»

«Παράνομη» χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία την παραχώρηση του ωφελήματος του μειωμένου ΦΠΑ σε περιπτώσεις επενδυτών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, εντοπίζοντας αιτήσεις για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (5% για τα πρώτα 200 τ.μ. της κατοικίας) που είχαν γίνει από συνολικά 1.298 επενδυτές, οι οποίες συσχετίζονται με περιουσία αξίας της τάξης του €1,6 δισ. και με απώλεια δημόσιων εσόδων της τάξης των €204 εκατ.

 

Οι top 10 περιπτώσεις με τις ακριβότερες κατοικίες
Σε ειδική έκθεση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η Υπηρεσία παρουσιάζει περιπτώσεις που αφορούν στις δέκα υψηλότερης αξίας κατοικίες, για τις οποίες εξαιρετικά εύποροι επενδυτές επωφελήθηκαν ενός ωφελήματος που θα έπρεπε να δίνεται μόνο στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι, μόνο για αυτές τις δέκα αυτές περιπτώσεις, υπήρξε απώλεια εσόδων της τάξης των €5 εκατ.
Διαβάστε εδώ:

Ελεγκτική για ΚΕΠ: Αρκετές πολιτογραφήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια


Η μεγαλύτερη απώλεια δημόσιων εσόδων φαίνεται να προκύπτει στην περίπτωση παραχώρησης μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5% για τα πρώτα 200 τ.μ. της κατοικία) σε επενδυτή, ο οποίος απέκτησε οροφοδιαμέρισμα σε πύργο 555 τ.μ.

 

 

Το ποσό αντιπαροχής χωρίς ΦΠΑ φτάνει τα €14,5 εκατ., ενώ η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα €732.000.

 

Σε μία άλλη περίπτωση απόκτησης διαμερίσματος σε πύργο αξίας €4,75 εκατ., υπολογίζεται ότι χάθηκαν έσοδα €665.438.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από δείγμα αιτήσεων μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 100 επενδυτές, διαπιστώθηκε ότι για 33 επενδυτές, δηλαδή για ποσοστό 33%, η αίτηση στο ΦΠΑ αφορά σε πωλητήρια έγγραφα, τα οποία μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022 ήταν ακόμη σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, είτε το ακίνητο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (κάτι που είναι πολύ πιθανό για σχετικά πρόσφατα ΠΩΕ), είτε ουσιαστικά η επένδυση δεν προχώρησε, είτε για κάποιο λόγο δεν έχει ακόμη εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας στον επενδυτή, εξηγείται σχετικά.

Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο της κατάστασης που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία από το Τμήμα Φορολογίας με τα πρόσωπα που εγκρίθηκαν επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, εντοπίστηκαν 115 περιπτώσεις για τις οποίες η καταγραφείσα αξία της κατοικίας ήταν κάτω των €500.000 που απαιτείτο από το ΚΕΠ ως ελάχιστη αξία μόνιμης κατοικίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές κατείχαν και εξακολουθούν να διατηρούν κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000 (με εξαίρεση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν τις 10.10.2011 όπου θα πρέπει να επιβεβαιώνεται απλά η κατοχή κατοικίας) και ότι οι δηλώσεις τους στο πλαίσιο του ΚΕΠ, ότι συγκεκριμένη κατοικία προορίζεται ως η μόνιμη κατοικία τους, δεν συγκρούεται με τις δηλώσεις που τα ίδια πρόσωπα έκαναν στο Τμήμα Φορολογίας. 

Εξάλλου, ακόμα ένα ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι, με βάση τους όρους του ΚΕΠ (όπως είχαν διευκρινιστεί από το ΥΠΕΣ σε έγγραφο ερωτήσεων-απαντήσεων), είναι επιτρεπτή η ενοικίαση της μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, ενώ με βάση τη νομοθεσία του ΦΠΑ όπως εφαρμοζόταν, ο μειωμένος συντελεστής δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αν η κατοικία ενοικιαζόταν σε τρίτους. Αυτό επιβάλλει περαιτέρω ελέγχους από το Τμήμα Φορολογίας και στις 1.298 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, αναφέρει σχετικά η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας