Η ακτινογραφία του ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων (πίνακες)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο, καθιστώντας ακόμη πιο επώδυνη την εκπλήρωση της συγκεκριμένης βασικής ανάγκης των καταναλωτών. Αυτής δηλαδή, της προμήθειάς τους με καύσιμα.  

Μάλιστα, τα τελευταία 48ωρα καταγράφονται περαιτέρω αυξήσεις, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, να προαναγγέλλει, μιλώντας στο InBusinessNews, ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών και να εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου οι τιμές των καυσίμων να φθάσουν στα δύο ευρώ ανά λίτρο. 

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, καθοριστικό παράγοντα για τις ακόμη πιο αυξημένες τιμές στα καύσιμα αναμένεται να αποτελέσει το εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου διά θαλάσσης, όπως αυτό επιβλήθηκε διά του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. 

Διαβάστε εδώ: Πάνε στον... Θεό οι τιμές των καυσίμων-Οι λόγοι της εκτόξευσης

Η πορεία των τιμών 

Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα, τόσο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων όσο και του πετρελαίου κίνησης, αυξήθηκαν σχεδόν 40 σεντ του ευρώ ανά λίτρο.

Πιο κάτω, παρουσιάζονται οι τιμές καυσίμων, μετά τους φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ενημερωτικού δελτίου με τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών (oil bulletin).

Διαβάστε ακόμα: 

Αλυσίδες που έφυγαν, αλλά επέστρεψαν στην Κύπρο

Γκρίνια και από ξένους επενδυτές για τις τιμές ακινήτων στη Λεμεσό

Σημειώνεται ότι για τον μήνα Ιούνιο δεν δημοσιεύθηκαν ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεπώς τα στοιχεία προκύπτουν από το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείο Ενέργειας και αφορούν τις μέσες τιμές πώλησης παγκύπρια. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν 3 Ιουνίου και αυτή τη στιγμή πιθανόν να διαφέρουν καθώς ανανεώνονται συνεχώς.

Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων

Τον Ιανουάριο του 2022 η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Κύπρο ήταν ίση με 1,356 ευρώ ανά λίτρο και εκ τότε ανέβαινε σταδιακά, εκτός από τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, κατά τους οποίους δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή μεταξύ τους.   

Ωστόσο, από τον Απρίλη μέχρι τον Μάη, καταγράφηκε ραγδαία άνοδος στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, σχεδόν 21 σεντ ανά λίτρο, για να φθάσει τον Ιούνη τα 1,745 ευρώ το λίτρο (μέσος όρος παγκύπρια).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στο πιο ακριβό πρατήριο στην Κύπρο είναι ίση με 1,866 ευρώ ανά λίτρο. Η απόκλιση αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μια εκ των εταιρειών που προμηθεύουν τα πρατήρια αύξησε ήδη τις τιμές πώλησης.

Πετρέλαιο κίνησης

Ραγδαία άνοδο κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, αφού τον Ιανουάριο του 2022 ήταν ίση με 1,430 ευρώ ανά λίτρο και τον Ιούνη έφτασε τα 1,828, δηλαδή σχεδόν 40 σεντ διαφορά.

Η πιο σημαντική μεταβολη προς τα πάνω, εμφανίζεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και είναι ίση με 21 σεντ.

 

Αν συγκρίνουμε ωστόσο με το πιο ακριβό πρατήριο σήμερα, όπου η τιμή έχει ανέλθει στα 1,929 ευρώ ανά λίτρο, τότε η αύξηση από τον Ιανουάριο είναι σχεδόν 50 σεντ.

Η Κύπρος και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Οι αυξήσεις στα καύσιμα αφορούν βεβαίως όλες τις χώρες της Ε.Ε., αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος όρος της αμόλυβδης 95, μετά τους φόρους, τον Ιανουάριο ήταν 1,681 ευρώ ανά λίτρο και τον Μάιο ανήλθε στα 2,01.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή στις χώρες της Ε.Ε., τον Ιανουάριο ήταν 1,568 ανά λίτρο και τον Μάιο 1,857 ευρώ ανά λίτρο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις χώρες που εντάσσονται στη ζώνη του ευρώ, ο μέσος όρος αμόλυβδης 95, τον Ιανουάριο ήταν 1,745 ευρώ ανά λίτρο και τον Μάιο 2,074. Για το πετρέλαιο κίνησης, ο μέσος όρος τον Ιανουάριο ήταν 1,606 ευρώ ανά λίτρο και τον Μάιο έφτασε τα 1,895.

Συγκρίνοντας τα πιο πάνω στοιχεία, η Κύπρος είναι πιο φθηνή από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο όσο αφορά την τιμή του πετρελαίου κίνησης όσο και της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων.

Οι πιο φθηνές και πιο ακριβές χώρες στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. όσον αφορά την αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι η Δανία, με τιμή ανά λίτρο 2,41 ευρώ (μετά τους φόρους). Ακολουθούν, η Φιλανδία με 2,37 ευρώ ανά λίτρο, η Ολλανδία με 2,25 ευρώ ανά λίτρο, η Ουγγαρία με 2,241 ευρώ ανά λίτρο και μετέπειτα η Γερμανία με 2,193 ευρώ ανά λίτρο.

Από την άλλη, η πιο φθηνή χώρα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη είναι η Ουγγαρία, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να είναι ίση με 1,241. Οι επόμενες πιο φθηνές, είναι η Μάλτα, με 1,34 ευρώ ανά λίτρο, η Σλοβενία με 1,560 ευρώ ανά λίτρο, η Πολωνία με 1,634 ευρώ ανά λίτρο και μετέπειτα η Ρουμανία με 1,645 ευρώ ανά λίτρο.

Αναλυτικά η μέση τιμή πώλησης καυσίμων (μετά τους φόρους) ανά κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πιο κάτω πίνακα: 

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023