Κώστας Καδής: Σύντομα η ενίσχυση €8 εκατ. σε κτηνοτρόφους

Οικονομική ενίσχυση ύψους 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί σύντομα στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας, με στόχο τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζύγι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό φάσμα όλων των χωρών. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και στην Κύπρο λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του πρωτογενούς τομέα, οι συνέπειες των συνεχόμενων κρίσεων ήταν ακόμα μεγαλύτερες».

Πρόσθεσε ότι «η επίτευξη των στόχων του Υπουργείου Γεωργίας, προϋποθέτει συνεργασία και σύμπλευση τόσο με τον Παναγροτικό, όσο και με τις άλλες αγροτικές οργανώσεις, μέσω ενός γόνιμου, ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου» ενώ ευχαρίστησε «θερμά ολόκληρο το αγροτικό κίνημα και ιδιαίτερα τον Παναγροτικό, για τη γενικότερη στάση τους και την καθοριστική συνεισφορά τους στην υλοποίηση των πολιτικών της Κυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια, με στόχους τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην κυπριακή ύπαιθρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου μας, συνέχισε ο κ. Καδής «είναι η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα, έχοντας ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Προς επίτευξη των στόχων αυτών, έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε και σημείωσε πως «για την μεταβατική περίοδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-22, έχουν σχεδιαστεί προγράμματα και μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για αντιμετώπιση της πανδημίας και προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές της επιπτώσεις. Ταυτόχρονα στον αγροτικό τομέα, έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα πέραν των 30 συνολικά μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και έχουν χορηγηθεί πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη όλων των αγροτικών κλάδων που έχουν πληγεί».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέχισε «φέρει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει, όσο και μία δυνητική κρίση στην επισιτιστική επάρκεια και την επάρκεια αλλά και το αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές και αγροεφόδια. Η Κυβέρνηση, για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και σε συνεχή διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, στοχεύοντας πρωτίστως στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα καταβληθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας».

Είπε ακόμα ότι «η Κύπρος ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, έδωσε στήριξη, μέσα από τον εθνικό της προϋπολογισμό, στον αγροτικό της τομέα, για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή. Η Κύπρος ήταν πρωταγωνιστής στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για στήριξη των αγροτών, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία» ανέφερε και σημείωσε πως «φαίνεται η προσπάθεια αυτή φαίνεται να ευοδώνεται».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών που πλήγηκαν από την πανδημία, ο Υπουργός είπε ότι «θα διατεθεί στην Κύπρο ποσό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, επωφελείς για την οικονομία του τόπου μας. Ακόμα με την αξιοποίηση και άλλων πόρων, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το φιλόδοξο σχέδιο της Κυβέρνησης «Κύπρος το αύριο» μπορεί να ξεπεράσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να διατεθεί στον πρωτογενή τομέα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, βρίσκονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του αγροτικού τομέα και του κύπριου αγρότη».

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή