Ελεγκτικοί οίκοι αποκρυπτογραφούν το νέο οικονομικό περιβάλλον (vid)
06:30 - 22 Απριλίου 2022
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σχολιάζουν στο InBusiness TV ανώτατα στελέχη διεθνών ελεγκτικών οίκων της Κύπρου.
Εκπρόσωποι των PwC, KPMG και Deloitte, σκιαγραφούν τις συνθήκες που δημιουργούνται στους τομείς της τεχνολογίας, των επαγγελματικών υπηρεσιών και του real estate.
Διαβάστε εδώ: 4 υπουργοί για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού στην Κύπρο (vid)
Οι δηλώσεις παραχωρήθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Η Ευρώπη σε Κρίση: Δυναμικές και Επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία», που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Parklane στη Λεμεσό και το οποίο διοργάνωσε η IMH.
Διαβάστε ακόμη:
Island Escapers: Οι travel bloggers που μας ταξιδεύουν σε όλη τη γη
Penthouse στη Λεμεσό πωλείται έναντι €22 εκατ. (photos)
Φ. Σώσειλος: Στρατηγική επιδίωξη η προσέλκυση ταλέντων
Μιλώντας στο InBusiness TV, o CEO της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος, υπογράμμισε ότι η τεχνολογία, πράγματι, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για ανάπτυξη της οικονομίας.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι πέραν από την κρίση που βιώνουμε τώρα και την επιτάχυνση που είχαμε στον τομέα της τεχνολογίας, στο πλαίσιο της πανδημίας, υπάρχει ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Κύπρος. Υπάρχει το «Όραμα 2035», στόχος του οποίου είναι να καταστεί η Κύπρος ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να εγκαθιστά τις επιχειρήσεις του», ανέφερε σχετικά.
Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η τεχνολογία είναι επιταχυντής, καθώς χρειάζονται πάρα πολλές ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες για να επιτευχθούν οι στόχοι. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, η προσέλκυση επαγγελματιών στον κλάδο της τεχνολογίας θα πρέπει να προσεγγιστεί στρατηγικά.
«Είναι στρατηγική επιδίωξη της Κύπρου να προσελκύσει ταλέντα στην Κύπρο, αλλά και να αναπτύξει ταλέντα δημιουργώντας ένα οικοσύστημα, όπου τα πανεπιστήμια θα επενδύουν περισσότερο στη βελτίωση των δεξιοτήτων. Αλλά και το κράτος θα πρέπει να βελτιώσει τη ψηφιακή του μεταρρύθμιση», υπέδειξε.
Ο κ. Σώσειλος εκτιμά ότι τώρα, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Κύπρου να επιταχύνει την υλοποίηση του οράματος αυτού και της εφαρμογής στρατηγικού μοντέλου για ανάπτυξη της οικονομίας.
Καταλήγοντας, ο CEO της PwC αναφέρθηκε στη στήριξη των επιχειρήσεων που έρχονται στην Κύπρο αυτή την περίοδο, στην επιτάχυνση της ικανότητάς μας να ψηφιοποιήσουμε όλους τους τομείς και στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της ανταγωνιστικότητάς μας ως χώρας, ως πτυχές στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε για υλοποίηση του οράματος.
Χ. Βασιλείου: Ανθεκτικός ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών
Παράλληλα, ο Managing Director της KPMG Κύπρου, Χρίστος Βασιλείου, αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε σε μία πολύ άσχημη στιγμή. Εκεί που όλοι περιμέναμε ότι θα είχαμε ανάπτυξη στην οικονομία 4-5%, προέκυψε ο πόλεμος, αμέσως μετά την πανδημία. Σίγουρα, αναμένω ότι θα έχουμε επηρεασμό στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών. Το εύρος του επηρεασμού εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε».
Μιλώντας συγκεκριμένα για τον τομέα των υπηρεσιών, παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα κι οι αντικυρώσεις από πλευράς Ρωσίας, σε συνδυασμό με καθ’ αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργούν μία κατάσταση, η οποία δεν είναι φιλική για το επιχειρείν.
Ωστόσο, απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε εκτιμήσεις διότι, όπως επεσήμανε, ο βαθμός του επηρεασμού, εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, οι κυρώσεις κι οι αντικυρώσεις.
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βασιλείου εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αποδείχθηκε ανθεκτικός κατά την πάροδο των χρόνων, κάτι που θα συμβεί και τώρα.
«Θα υπάρξει μία προσωρινή κάμψη, αλλά ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά στο τέλος της ημέρας», κατέληξε.
Ν. Κυριακίδης: Να δημιουργήσουμε οικονομικά προσιτά ακίνητα
Στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε γραφειακούς χώρους και στεγαστικά ακίνητα από διεθνείς εταιρείες με έδρα την Κύπρο, του τεχνολογικού, κυρίως, τομέα, στάθηκε ο Financial Advisory Services Leader της Deloitte Κύπρου, Νίκος Κυριακίδης.
«Η προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας από τους στόχους των εταιρειών ανάπτυξης γης κι όλων των επαγγελματιών και φορέων στην Κύπρο. Η ζήτηση ακινήτων πρέπει να προέρχεται από πηγές οι οποίες να είναι σταθερές και βιώσιμες, κι όχι πηγές που να είναι ευκαιριακές. Άρα αυτή η διαπίστωση μας χαροποιεί ιδιαίτερα», είπε.
Σχετικά με την ικανότητα του τομέα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι στην Κύπρο, όχι μόνο υπάρχουν αρκετά τεμάχια γης που μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτού του είδους την ανάπτυξη, αλλά έχουμε και ικανότατους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, που έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να κατασκευάσουν και να προσφέρουν σε γρήγορο χρονικό διάστημα, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας γραφειακούς χώρους και διαμερίσματα.
Παράλληλα, επέστησε την προσοχή ως προς το είδος των ακινήτων στα οποία πρέπει να εστιάσουμε, λέγοντας ότι οι εν δυνάμει επενδυτές δεν αναζητούν μόνο τα ακίνητα της πρώτης γραμμής.
«Τα στελέχη αυτών των εταιρειών δεν επιδιώκουν μόνο τα ακίνητα που είναι στην πρώτη γραμμή, για παράδειγμα τους πύργους που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και έχουν υψηλό κόστος. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε οικονομικά προσιτά ακίνητα, οικιστικές μονάδες και διαμερίσματα, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που προκύπτει».
Κλείνοντας, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι ο τομέας μπορεί να ανταποκριθεί, υπάρχουν οι δυνατότητες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.