Στην τελική ευθεία για να «κλειδώσει» ο κατώτατος μισθός

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου που θα διέπει τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο εισέρχονται, όπως όλα δείχνουν, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους κοινωνικούς εταίρους.

Την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της υπουργού Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους από τον αναλογιστή που συνεργάζεται με το υπουργείο, ο μηχανισμός αναθεώρησης και υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης: 

«4» υπουργοί για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού στην Κύπρο (vid) 

Μαύρη τρύπα εκατομμυρίων το λαθρεμπόριο καπνικών με τα κατεχόμενα 

Ταυτοχρόνως, από την Ζέτα Αιμιλιανίδου δόθηκε στους κοινωνικούς εταίρους προθεσμία περίπου 20 ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές τους απόψεις. Οι απόψεις αυτές θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία του Σώματος, η οποία αναμένεται να είναι και η τελευταία επί του θέματος, προτού η κυβέρνηση προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις. Κάτι που όλα συγκλίνουν ότι θα συμβεί εντός του Μαϊου.

Σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή με την ανακοίνωση της συμφωνίας, καθότι θα δοθεί στις επιχειρήσεις μια εύλογη περίοδος προσαρμογής. Ως γνωστό, κάτι που επιβεβαίωσε και η υπουργός Εργασίας κατά την προχθεσινή συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ο κατώτατος μισθός θα συνδέεται με τον εθνικό διάμεσο μισθό.

Οι δύο όψεις του νομίσματος…

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε ότι η θέσπιση του εθνικού κατωτάτου μισθού δεν αποτελεί μια απλή προσαρμογή, αλλά μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση.

Όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αντικρίζεται από δύο οπτικές γωνίες. Δηλαδή, αφενός υπό το πρίσμα της βελτίωσης των περιπτώσεων χαμηλών μισθών και αφετέρου υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας να μην δημιουργηθούν κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητά τους.   

Το πιο κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, έγκειται στο σε ποιο ποσοστό του εθνικού διάμεσου θα καθοριστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ σημείωσε πως κατά τις αμέσως επόμενες μέρες η Ομοσπονδία θα αποστείλει τις τελικές της θέσεις στην υπουργό Εργασίας, όπως θα πράξουν και όσοι άλλοι εκ των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων το επιθυμούν. Εν συνεχεία, θα συνέλθει εκ νέου το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στην παρουσία της αρμόδιας υπουργού, για να λάβει ακολούθως η κυβέρνηση τις αποφάσεις της.

«Ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων»

«Ύψιστης σημασίας είναι ο κατώτατος μισθός να έρθει για να ρυθμίσει βασικά δικαιώματα για εργαζομένους που σήμερα οι όροι τους δεν ρυθμίζονται από συλλογικές συμβάσεις», ανέφερε με τη σειρά της στο InBusinessNews, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Κατά την κ. Χαραλάμπους, θα πρέπει ο κατώτατος μισθός να λάβει υπόψη τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που, όπως υποστήριξε, δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατώτατος μισθός, αν ο συμφωνημένος είναι υψηλότερος, να μην επισκιαστεί.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ χαρακτήρισε ως μεγάλης σημασίας το πότε θα εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός, δεδομένης της ενημέρωσης της οποίας έτυχαν οι κοινωνικοί εταίροι πως θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. «Θέση της συντεχνίας μας», σημείωσε, «είναι πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο».

Καταλήγοντας, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε πως βάση των πιο πάνω, η ΠΕΟ θα αποστείλει τις απόψεις της. 

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου