Powered by

4 υπουργοί για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού στην Κύπρο (vid)

Τις προβλέψεις κι εκτιμήσεις τους για τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής διένεξης σε βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, παραθέτουν στο InBusiness TV κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νίκος Νουρής, Κυριάκος Κόκκινος και Σάββας Περδίος μιλούν για τις συνέπειες της κρίσης στον τουρισμό, την τεχνολογία και τον τομέα του real estate.

Διαβάστε επίσης: 

Μαύρη τρύπα εκατομμυρίων το λαθρεμπόριο καπνικών με τα κατεχόμενα 

Στην τελική ευθεία για να «κλειδώσει» ο κατώτατος μισθός

Οι δηλώσεις παραχωρήθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Η Ευρώπη σε Κρίση: Δυναμικές και Επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία», που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Parklane στη Λεμεσό και το οποίο διοργάνωσε η IMH. 

Κ. Πετρίδης: Γινόμαστε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο 
«Έχουμε εμπειρία από κρίσεις, αλλά σίγουρα αυτή η κρίση θα είναι διαφορετική, γι’ αυτό και χρειάζονται διαφορετικά όπλα για αντιμετώπισή της», ανέφερε στη δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι πληθωριστικές τάσεις, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, παρατηρούνται παγκοσμίως και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ προέβλεψε ότι η διεθνής και ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση θα αλλάξει ραγδαίως. Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, υπενθυμίζοντας ότι η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει ότι με ορθές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο είναι ικανή να αντιμετωπίζει κρίσεις.

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες που αναδύονται λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι έχουν προκύψει ξένες επενδύσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου.

«Γινόμαστε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, με επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία και πραγματική παρουσία εταιρειών στην Κύπρο», υπέδειξε σχετικά.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η απάντηση της Κύπρου στην κρίση είναι οι όσο το δυνατόν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης που μπορούν να επιτευχθούν, ώστε να θωρακιστούν τα εισοδήματα και να αποτραπεί η ανεργία. Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι η Κύπρος αναμένεται να πληγεί από την κρίση, όπως όλοι.  

Ν. Νουρής: Επηρεάζεται η ζήτηση οικιστικών μονάδων 
Η πρώτη επίπτωση της κρίσης, σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, εντοπίζεται στην κυπριακή οικονομία και συνεπακόλουθα την κυπριακή κτηματαγορά, και αφορά στον τουρισμό.

 «Η Κύπρος εξαρτιόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό, γύρω στο 25-30% από τη Ρωσία και την Ουκρανία, όσον αφορά στις τουριστικές αφίξεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», υπογράμμισε σχετικά.

Όπως υπέδειξε στο InBusiness TV, ο παράγοντας αυτός θα αλληλεπιδράσει με την πρόθεση Ρώσων και Ουκρανών να επενδύσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.  

Η κρίση στην Ουκρανία, συνέχισε, δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων στα δημοσιονομικά και τη διαχείριση Ουκρανών προσφύγων, ενώ λειτουργεί αθροιστικά με το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Σχολιάζοντας τις συνέπειες της πανδημίας στην κτηματαγορά, ο κ. Νουρής δήλωσε ότι ο τομέας παρουσίασε αύξηση στις πωλήσεις και τη διάθεση, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει επηρεασμός στη ζήτηση οικιστικών μονάδων λόγω του πολέμου, γιατί Ουκρανοί και Ρώσοι επέλεγαν την Κύπρο για απόκτηση κατοικίας, προ της κρίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, είναι πρώιμο να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση 
Μιλώντας για τη διαχείριση της κρίσης από την Κυβέρνηση, ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι όλα τα αρμόδια Υπουργεία βρίσκονται σε εγρήγορση, για τη συνεκτίμηση της επίδρασης της κρίσης στα οικιστικά ακίνητα.

Αναφερόμενος στο υπουργείο του, υπέδειξε ότι έχει εκπονηθεί σειρά σχεδίων στεγαστικής πολιτικής, που αποσκοπούν στην τόνωση της δραστηριότητας στις οικιστικές μονάδες, ενώ δίνονται παροχές προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 18 Απριλίου παρέμβαση €40 εκατ. στην περιτοιχισμένη πόλη της Λευκωσίας, θέλοντας να δώσει εναλλακτικές στις οικιστικές μονάδες και να αναζωογονήσει την παλιά Λευκωσία», ανέφερε.

Έχει γίνει, επίσης, σωρεία άλλων παρεμβάσεων στην ύπαιθρο κι άλλες περιοχές, όπως χαλαρώσεις κι επεκτάσεις στην περίοδο εφαρμογής των πολεοδομικών κινήτρων κι όχι μόνο, και έχουν δοθεί ισχυρά οικονομικά κίνητρα.

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι οι παράγοντες αυτοί θα μετριάσουν τις όποιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κ. Κόκκινος: Η πρόκληση και το δίκοπο μαχαίρι 
Την ίδια ώρα, ο υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, επανέλαβε ότι ο τομέας της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της πληροφορικής μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση την εξεύρεση επαγγελματιών που να είναι σε θέση να υπηρετήσουν τον τομέα.

Ο κ. Κόκκινος χαρακτήρισε δίκοπο μαχαίρι την κατάσταση που δημιουργείται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε, η Ρωσία κι η Ουκρανία κατέχουν το 20% του πνευματικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς του ICT, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επιστήμη δεδομένων.

Υπάρχουν δύο δεδομένα αυτή τη στιγμή. Αφενός, οι επαγγελματίες από τις δύο χώρες ψάχνουν διεξόδους σε άλλες χώρες, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες του. Αφετέρου, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις, για να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί.

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε ο υφυπουργός, πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να δώσουμε διεξόδους στους ανθρώπους αυτούς, ώστε να εμπιστευτούν την Κύπρο.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι από τα καλύτερη μέρη στον κόσμο για να εργαστείς, να ζήσεις και να τρέξεις την επιχείρησή σου στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, ενώ κάλεσε άπαντες σε εγρήγορση, ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Σ. Περδίος: Οι απώλειες κι η προσέλκυση νέων αγορών 
Εξάλλου, στις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν πλήξει την τουριστική βιομηχανία από το 2019, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο υφ. Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Όπως υπέδειξε σχετικά, ακόμη και το 2019 που ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, είχαμε την πτώχευση της Thomas Cook κι άλλων αεροπορικών, στη συνέχεια την πανδημία και τώρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, το θετικό των αλλεπάλληλων κρίσεων είναι ότι έδωσαν ώθηση, ώστε να βελτιώσουμε με γοργούς ρυθμούς το προϊόν της Κύπρου, και να προσθέσουμε νέα προϊόντα, νέα σήματα ποιότητας και περισσότερη αυθεντικότητα στο τουριστικό προϊόν μας.

Μιλώντας για την απώλεια 800 χιλ. αφίξεων το προσεχές καλοκαίρι από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν αναμένεται να καλυφθεί το κενό, ωστόσο σημείωσε ότι εδώ και 2-3 χρόνια μελετάται η προσέλκυση εναλλακτικών αγορών, κάτι που προβλέπεται να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της.

«Βέβαια, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα έχουν όλες οι περιοχές της Κύπρου την ίδια τύχη. Είναι αυτονόητο ότι περιοχές, όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος, που εξαρτάται κατά 50%, ίσως και 60%, από τη ρωσική αγορά, σίγουρα θα δυσκολευτεί περισσότερο», ξεκαθάρισε.  

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε ότι το υφυπουργείο του θα συνεχίσει τη δουλειά και τις προσπάθειες για αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες, ο τουριστικός κλάδος θα σημειώσει καλύτερα αποτελέσματα από πέρσι.

Δειτε Επισης

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ
Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΚΤΚ...Αναθεώρηση ρυθμού ανάπτυξης προς τα πάνω-Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό
Γ. Παπαναστασίου: Ανάγκη στενής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη οικονομία
Πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι στον ευρύ δημόσιο τομέα το τρίτο τρίμηνο του 2024
Τέταρτο αίτημα πληρωμής προς Κομισόν από Κύπρο-Ζητα τα €120,3 εκ. της πέμπτης δόσης
Πολυμερείς συμφωνίες ΟΟΣΑ υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών-Τι αφορούν
Μαρία Παναγιώτου: Βασική αρχή η μείωση της ψαλίδας τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή
«Μαγνήτης» και ασφαλές καταφύγιο για τους ξένους επενδυτές η Κύπρος-Οι δώδεκα μεγάλες ΑΞΕ το 2024 στην χώρα μας
Ικανοποίηση Κεραυνού για την έγκριση του προϋπολογισμού-Συνεχίζεται η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας
Ψήφος εμπιστοσύνης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025-Πέρασε από την Ολομέλεια με μικρές τροποποιήσεις