Καύσιμα: Πόσα πληρώνουν οι Κύπριοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι

Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την... τρελή ανοδική πορεία που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα και των οικονομικών επιπτώσεων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή και στις τσέπες των Κύπριων καταναλωτών. 

Το κόστος της προμήθειας καυσίμων, αν και στη χώρα μας αποτελεί έναν διαχρονικό πονοκέφαλο για τους καταναλωτές, το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί ως πρόβλημα ακόμη πιο οξύ ένεκα ακριβώς και των εξελίξεων στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται και σε άλλα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως τα καύσιμα τείνουν να καταστούν ένα... λίαν εύφλεκτο υλικό που βάζει φωτιά στα πορτοφόλια των καταναλωτών.  

Διαβάστε ακόμα: 

Κ. Ηροδότου: Πέρασε με επιτυχία το crash test Μαρτίου

Elias Beach: Ανακαινίστηκε και επιστρέφει ανανεωμένο (photos)

Νέα τουριστική ανάπτυξη έρχεται στη Λεμεσό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει κάθε Πέμπτη το ενημερωτικό δελτίο με τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών (oil bulletin), οι οποίες ισχύουν στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε Δευτέρα της ίδιας εβδομάδας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζονται τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαρτίου 2022 και αφορούν τις τιμές πώλησης μετά τους φόρους που ίσχυαν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Κύπρος είναι η τέταρτη πιο φθηνή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την μέση τιμή πώλησης μετά τους φόρους, της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων. 

Το κόστος καυσίμων στην Κύπρο  

Συγκεκριμένα, η μέση τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο ανήλθε στα €1,426.37 το λίτρο, τιμή αρκετά πιο χαμηλή από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης. Αναλυτικότερα, ο μέσος όρος της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Ε.Ε. ήταν €1,924 και στην Ευρωζώνη €2,007.

Το πετρέλαιο κίνησης στην κυπριακή αγορά πωλήθηκε στα πρατήρια κατά μέσο όρο €1,693 το λίτρο, τιμή επίσης πιο χαμηλή από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και Ευρωζώνης, όπου πουλήθηκε έναντι €1,961 και €2,014 αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι, η μέση τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο, πριν τους φόρους, ήταν €0,828 και του πετρελαίου κίνησης €1,082.

Οι χώρες με την πιο ακριβή βενζίνη στην Ε.Ε.  

Η πιο υψηλή τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων εντοπίζεται στην Ολλανδία, η οποία κατέγραψε μέση τιμή πώλησης το €2,331 ανά λίτρο.

Δεύτερη πιο ακριβή χώρα είναι η Φιλανδία με μέση τιμή €2,144 ανά λίτρο.

Ακολουθεί η Δανία με €2,127 και μετέπειτα η Γερμανία με €2,126.

Η πέμπτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. είναι η Σουηδία με €2,072 και έκτη η Ελλάδα με €2,067.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η χώρα με την πιο ακριβή τιμή είναι η Σουηδία, με €2,514.

Η Φιλανδία έρχεται στη δεύτερη θέση καθώς η μέση τιμή είναι ίση με €2,217.

Ακολουθεί η Ολλανδία με μέση τιμή €2,187 και στη συνέχεια η Γερμανία €2,179.

Την πεντάδα ολοκληρώνει η Δανία με €2,141.

Οι χώρες με την πιο φθηνή βενζίνη στην Ευρώπη

Η χαμηλότερη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων σε ολόκληρη την Ε.Ε. εντοπίζεται στην Ουγγαρία, με μέσο όρο πώλησης €1,282 ανά λίτρο.

Η δεύτερη πιο φθηνή χώρα εκ των 27 της Ε.Ε. είναι η Μάλτα, με μέσο όρο πώλησης €1,340 ευρώ ανά λίτρο και τρίτη στη σειρά έρχεται η Πολωνία με €1,411.

Η τέταρτη πιο φθηνή χώρα στην Ε.Ε., όσον αφορά την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων είναι η Κύπρος, με €1,426 και ακολουθεί η Βουλγαρία με €1,463.

Το πετρέλαιο κίνησης με τη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ πωλείται στη Μάλτα όπου ο μέσος όρος είναι ίσος με €1,210  ανά λίτρο.

Ακολουθούν η Ουγγαρία με μέσο όρο €1,385, η Βουλγαρία με €1,496 και μετέπειτα η Σλοβενία με €1,541.

Τέταρτη πιο φθηνή είναι η Πολωνία με €1,626 και την πεντάδα έρχεται να συμπληρώσει η Σλοβακία με μέση τιμή πώλησης €1,666.

Αναλυτικά η μέση τιμή πώλησης καυσίμων (μετά τους φόρους) ανά κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πιο κάτω πίνακα: 

 

 

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους