Κόκκινη κάρτα στον ρωσικό νηογνώμονα-Τι σημαίνει για την Κύπρο

Οι κυρώσεις που μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία της ναυτιλίας δεν αγγίζουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει οποιοδήποτε σενάριο κυρώσεων, επικεντρωνόμενη ταυτόχρονα σε αγορές της Άπω Ανατολής.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (International Association of Classification Societies-IACS) να αποβάλει το Ρωσικό Ναυτιλιακό Μητρώο από τις τάξεις της, δεν είναι με τη σειρά της εξέλιξη που έχει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στην κυπριακή ναυτιλία.  

Η απόφαση και η Κύπρος

Συγκεκριμένα, στο τι σημαίνει η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και στον όποιο ενδεχόμενο αντίκτυπό της στην κυπριακή ναυτιλία, κλήθηκε από το InBusinessNews να αναφερθεί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Κυπριανού: Ερωτηματικό η βιωσιμότητα ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο

Τα νέα ξενοδοχεία πολυτελείας που θα εμπλουτίσουν την Αγία Νάπα (pics)

DTA: Πολυτελείς κατοικίες προς ενοικίαση στη Λεμεσό

Όπως εξήγησε, οι νηογνώμονες είναι τεχνικοί οργανισμοί, οι οποίοι ασκούν περιοδικούς ελέγχους στα πλοία, προβαίνοντας σε συστάσεις για να μπορεί το πλοίο να μπορεί να κυκλοφορεί. «Χωρίς πιστοποιητικό», υπέδειξε, «το πλοίο δεν κυκλοφορεί. Ο ρωσικός νηογνώμονας, όπως και άλλοι υψηλού επιπέδου, βρίσκονται κάτω από τον IACS, οποίος αποφάσισε πριν από μερικές μέρες να διαγράψει τον ρωσικό νηογνώμονα. Ήταν για εμάς μία απόφαση για την οποία ζητήσαμε διευκρινήσεις από τις Βρυξέλλες», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, υπάρχουν 50 πλοία που είναι συμβεβλημένα με τον ρωσικό νηογνώμονα και αναλόγως των ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα ληφθούν, θα έχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη, εξήγησε, είναι να αλλάξουν κλάση, δηλαδή να ζητήσουν και να λάβουν πιστοποιητικό από κάποια άλλη χώρα (ή και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ώστε να συνεχίσουν την…πορεία τους. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιθυμούν να παραμείνουν κάτω από το ρωσικό μητρώο, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ανάλογα εμπόδια. Ωστόσο, το δεύτερο σενάριο φαίνεται να είναι απομακρυσμένο.  

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Η Ευρώπη δεν δείχνει να θέλει να το εντάξει στις κυρώσεις. Έχει εντάξει άλλα σημεία, αλλά όχι κάτω από την έκδοση των πιστοποιητικών», επισήμανε ο κ. Δημητριάδης.

«Ως Κύπρος, έχουμε ζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόφαση του IACS, καθώς θα χρειαστεί να υπάρξει μια ενιαία πολιτική όσον αφορά τα πλοία της κλάσης RS.

«Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε θέμα. Εμείς απλώς θα ζητήσουμε από την Ευρώπη ένα εύλογο διάστημα να ενημερώσουμε τα πλοία. Περίπου 30-45 ημέρες για να κάνουν τις ενέργειες τους. Ενέργειες, όπως να βρουν άλλο νηογνώμονα και να συνεχίσουν να έχουν ευρωπαϊκή σημαία ή άλλη σημαία. Κάτι που είναι και το πιο εύλογο».

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίες, οι κυρώσεις δεν είναι τόσο για να πλήξουν τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά για τις ρωσικών συμφερόντων εταιρείες. «Είναι ένα μήνυμα προς τις ναυτιλιακές εταιρείες», ανέφερε ο Υφυπουργός.

«Ζητούμε», πρόσθεσε, «οι κυρώσεις να είναι ενιαίες και εναρμονισμένες με όλα τα κράτη μέλη. Οι Βρυξέλλες μας είπαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο ρωσικός νηογνώμονας δεν βρίσκεται εντός των κυρώσεων. Είναι ένα πολιτικό μήνυμα προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι κυρώσεις που αφορούν τη ναυτιλία, δεν έχουν αγγίξει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, «η Ευρώπη κάνει δεύτερες σκέψεις. Μπορεί να αφήνουν ένα κύμα κυρώσεων πάρα κάτω. Γεγονός που προς το παρόν δεν μας επηρεάζει».

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο να εφαρμόσουμε κυρώσεις και να εφαρμόσουμε τις ανάλογες κυρώσεις. Η ναυτιλία μας δεν εξαρτάται από τη ρωσική αγορά. Επικεντρώνεται σε αγορές της Άπω Ανατολής. Πλέον επισπεύδουμε τις ενέργειες μας και έχουμε στρατηγική».

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο