Μ. Κυπριανού: Ερωτηματικό η βιωσιμότητα ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο

Οι άμεσες επιπτώσεις στον τομέα της παροχής νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο σχετίζονται με το κλείσιμο αριθμού μεγάλων διεθνών δικηγορικών εταιρειών στη Μόσχα, δηλώνει στο InBusinessNews ο διευθύνων συνέταιρος της Michael Kyprianou and Co LLC, Μενέλαος Κυπριανού. 

Όπως υποδεικνύει, αρκετά δικηγορικά γραφεία της Κύπρου έχουν πολύ στενές συνεργασίες με τα γραφεία αυτά και εκκρεμούσες υποθέσεις. Oπόταν αναπόφευκτα, σημειώνει, δημιουργείται μια πρόκληση, αναφορικά με το πώς θα τύχει διαχείρισης το συγκεκριμένο θέμα. 

Περαιτέρω, επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν αναφορικά με τις τραπεζικές συναλλαγές με τη Ρωσία καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερές τις επαγγελματικές συναλλαγές, ο κ. Κυπριανού εκτιμά ότι η σημαντική πτώση του ρουβλιού μπορεί να σημαίνει και πρόβλημα στο να εισπράττουν κυπριακές εταιρείες τα οφειλόμενά τους από Ρώσους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα:

Κόκκινη κάρτα στον ρωσικό νηογνώμονα-Τι σημαίνει για την Κύπρο

Τα νέα ξενοδοχεία πολυτελείας που θα εμπλουτίσουν την Αγία Νάπα (pics)

DTA: Πολυτελείς κατοικίες προς ενοικίαση στη Λεμεσό

Σύμφωνα με τον Μενέλαο Κυπριανού, ερωτηματικό που τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα μπορεί να εγερθεί, είναι το κατά πόσο εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που βρίσκονται στην Κύπρο θα μπορέσουν να διατηρηθούν στη ζωή και υπό ποιους όρους, ενώ η διαμορφωθείσα κατάσταση, όπως αναφέρει, είναι πιθανόν να επηρεάσει και την κάθοδο νέων εταιρειών ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο.

Πώς θα επηρεαστεί ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία;

Βεβαίως προέχει η ανθρωπιστική πτυχή του θέματος οπόταν θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την ευχή να ευοδωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται σήμερα. Και να δοθεί ένα σύντομο τέλος στον πόλεμο και στους τραγικούς θανάτους και ξεριζωμούς χιλιάδων ατόμων που παρακολουθούμε κάθε μέρα, ανήμποροι να αντιδράσουμε.

Εις απάντηση του ερωτήματος σας, οι άμεσες επιπτώσεις στον τομέα μας σχετίζονται κατ’ αρχάς με το κλείσιμο αριθμού μεγάλων διεθνών δικηγορικών εταιρειών στη Μόσχα. Αυτές που ήδη ανακοίνωσαν το κλείσιμο τους (σε κάποιες περιπτώσεις όπως δηλώνεται αυτό είναι μόνιμο) είναι τεράστιες εταιρείες όπως οι Herbert Smith Freehills, οι Linklaters και οι Baker Mackenzie. Αρκετά δικηγορικά γραφεία της Κύπρου έχουν πολύ στενές συνεργασίες με τα γραφεία αυτά και εκκρεμούσες υποθέσεις. Οπόταν αναπόφευκτα δημιουργείται μια πρόκληση εδώ αναφορικά με το πώς θα τύχει διαχείρισης το θέμα αυτό.

Επίσης, οι γνωστοί περιορισμοί που τέθηκαν αναφορικά με τις τραπεζικές συναλλαγές με Ρωσία καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερές τις επαγγελματικές συναλλαγές. Τέλος, η σημαντική πτώση του ρουβλιού μπορεί να σημαίνει και πρόβλημα στο να εισπράττουν κυπριακές εταιρείες τα οφειλόμενα τους από Ρώσους πελάτες.

Τι θα γίνει με τις εταιρείες ρωσικών και ουκρανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο;

Όσον αφορά τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων και γενικά τις δοσοληψίες με αυτές χρειάζεται βεβαίως πρωτίστως προσοχή αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, δηλαδή δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που να κριθεί ότι τις παραβιάζει. Οπόταν τα τμήματα συμμόρφωσης (compliance) των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου είμαι βέβαιος ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επαγρύπνηση σε σχέση με το θέμα αυτό.

Απ’ εκεί και πέρα ο πόλεμος και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αναμένεται να έχουν σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας και βεβαίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε Ρώσους πολίτες. Οπόταν μπορεί να εγερθεί ερωτηματικό, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, αν θα μπορέσουν να διατηρηθούν στη ζωή και υπό ποιους όρους εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που βρίσκονται στην Κύπρο. Όλα αυτά είναι πιθανόν να επηρεάσουν και την κάθοδο νέων εταιρειών ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο.

Όσον αφορά την Ουκρανία θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική έκβαση του πολέμου, τι οικονομικές ζημιές θα της έχει προκαλέσει, ποιο θα είναι το στάτους της μετά από αυτό και πώς η διεθνής κοινότητα θα την βοηθήσει να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Παραμένει ασφαλής προορισμός η Κύπρος για επενδυτές;

Η Κύπρος παραμένει μια εξαιρετική δικαιοδοσία με απλό και ελκυστικό φορολογικό σύστημα, καλή διοίκηση και ψηλού επιπέδου παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών.

Όπως ξέρουμε, από το 1974 και μετά βιώσαμε πολλές σοβαρές κρίσεις. Όμως πάντα καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Δειτε Επισης

Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»