Καύσιμα σε τιμές πέραν των 2 ευρώ το λίτρο-Οι εκτιμήσεις εισαγωγέων

Μόνο ως απομακρυσμένο δεν μοιάζει το σενάριο να δούμε τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να ξεπερνούν τα δύο ευρώ το λίτρο, με πηγές από τους μεγαλύτερους παίκτες στην εισαγωγή καυσίμων στην χώρα μας, να τονίζουν στο InBusinessNews με βεβαιότητα πως έρχονται μεγάλες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των αλυσιδωτών επιπτώσεων του στην οικονομία και δη στην ενέργεια, το μέλλον σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων και στο νησί μας προμηνύεται δυσοίωνο, παρά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι την 1η Ιουνίου.  

«Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή και οι αυξήσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα γιατί το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα έντονο στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα: 

The Sandwich Bar: Νέα άφιξη για τους λάτρεις των σνακ 

Ανοίγει τις πόρτες του το νέο πεντάστερο της Αγίας Νάπας (photos) 

Μπήκαμε στην Οδοντιατρική Κλινική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου 

Η Εβελίνα Σκίτσκο μας μιλά για την επαγγελματική της πορεία

Όπως εξηγούν, όταν η εταιρεία εισάγει ακριβά καύσιμα, τότε θα έρχονται αυξήσεις και άρα θα υπάρξει αντίκτυπος στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Με τα δεδομένα που φέρνει η ρωσική εισβολή, το σημείο αυτό, αποτελεί τον πρώτο παράγοντα για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Στα δύο ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, εισαγωγείς και προμηθευτές εκτιμούν πως σε κάποιο σημείο θα πρέπει να ανεβάσουν και άλλο τις τιμές, οπόταν, όπως επισημαίνουν, το σενάριο να δούμε τιμές πάνω από δύο σεντς το λίτρο, δεν είναι απίθανο κατά το επόμενο διάστημα.

Σχολιάζοντας την μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή απλώς καθυστέρησε τις επερχόμενες αυξήσεις. «Από την μία μειώθηκε ο φόρος 7-8 σεντς και την άλλη μέρα έπρεπε να πάμε sky high», υπογραμμίζουν.

Αυτή τη στιγμή, κάποιοι από τους εισαγωγείς αναφέρουν πως έχουν ζημιά, λόγω κυρίως του ανταγωνισμού, καθώς άλλοι έχουν αγοράσει καύσιμα πιο φτηνά και αναγκάζουν και τους υπόλοιπους να πωλούν πιο κάτω. «Ζημιώνουμε. Κανονικά έπρεπε να πάμε πιο πάνω», η χαρακτηριστική τοποθέτηση.

Ντόμινο αυξήσεων

Όσον αφορά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου (crude oil), η Κύπρος δεν έχει συναλλαγές με τη Ρωσία. Έχουν, όμως, κάποιες από τις χώρες οι οποίες πωλούν αργό πετρέλαιο στην Κύπρο.

Με τις κυρώσεις να θέτουν πλέον την Ρωσία εκτός του πλαισίου και του προγράμματος, οι χώρες που είχαν αγοράσει πετρέλαιο από αυτή, τώρα αναγκάζονται να αγοράσουν on the spot και σε ακριβότερες τιμές από άλλες αγορές. Επομένως, πωλούν πιο ακριβά και δημιουργείται ένα ντόμινο αυξήσεων, με αποτέλεσμα οι τιμές κάποιων προϊόντων να διπλασιάζονται ή και να τριπλασιάζονται.

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal