Το τέλος των ψευδαισθήσεων-Η Κύπρος επιλέγει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Το πρόσφατο σχόλιο του Ρώσου πρέσβη Στάνισλαβ Οσάτσι, ότι στην Κύπρο πυροβολούμε το πόδι μας και ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία για διακοπές, κάποιους εκνεύρισε και κάποιους προβλημάτισε.

Το δεδομένο είναι ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που διαρκώς επιβάλλονται, η ήδη δοκιμασμένη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Διαβάστε ακόμα: 

TROY: Έτσι θα είναι η μεγαλεπήβολη ανάπτυξη που έρχεται στη Λάρνακα 

Άδεια για έξτρα δωμάτια ζητά γνωστό ξενοδοχείο του Πρωταρά

Έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια, με γεγονότα όπως το κούρεμα των καταθέσεων, το κλείσιμο εταιρειών-κέλυφος, την αυστηρή εφαρμογή των δυτικής προέλευσης ρυθμιστικών κανόνων, την παραχώρηση και ακύρωση επενδυτικών διαβατηρίων, μία νέα λιγότερη ελκυστική συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, η κυπριακή διπλωματία και επιχειρηματική κοινότητα προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ των παραδοσιακά ισχυρών σχέσεων με τη Ρωσία και της προσπάθειας να πείσει πως μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο κράτος του δυτικού κόσμου. Εγχείρημα πολύ δύσκολο και εκ του αποτελέσματος χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα.

Αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω και των προαναφερόμενων γεγονότων η εξάρτηση της οικονομίας από τη Ρωσία περιορίστηκε, εντούτοις, εξακολουθούσε να αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τροφοδότες βασικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτικά, περίπου το 25%-30% του κυπριακού τουρισμού προερχόταν από Ρωσία. Περίπου το 10% του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών βασιζόταν σε ρωσικό πελατολόγιο. Ένα εκτιμώμενο 5%-10% της αξίας των πράξεων σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια γινόταν από Ρώσους, ενώ επένδυσαν και δεκάδες εκατομμύρια για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Η πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για απαγόρευση των επενδυτικών σχεδίων για χορήγηση μόνιμης παραμονής, θα αποφέρει ακόμα ένα πλήγμα στον τομέα. 

Όλα τα πιο πάνω, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θα πρέπει να καταγραφούν στις απώλειες της κυπριακής οικονομίας. Αναλόγως του πόσο θα διαρκέσει η οικονομική διαμάχη Δύσης και Ρωσίας, θα διαφανεί και η διάρκεια των επιπτώσεων στην Κύπρο και ειδικά στον τουρισμό, αφού η ισοτιμία του ρουβλιού σήμερα ουσιαστικά καθιστά απαγορευτικά, από πλευράς κόστους, τα ταξίδια στην Κύπρο. Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε πως πολύ δύσκολα οι σχέσεις θα επανέλθουν στα προ Ουκρανίας επίπεδα, ακόμα και μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη, είναι πιθανό σε κατοπινό στάδιο να δούμε και άλλους Ρώσους να επιλέγουν να εγκατασταθούν σε μία τρίτη χώρα, είτε για οικογενειακούς είτε για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Πιο πιθανό είναι να δούμε εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων να δημιουργούν βάση στην Κύπρο και υπαλλήλους πολυεθνικών εταιρειών που έδρευαν στην Ουκρανία να μεταφέρονται στην Κύπρο για εργασία εφόσον βέβαια οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ήδη παρουσία στη χώρα. Ωστόσο, όσο υπάρχει σε εξέλιξη εμπόλεμη κατάσταση, οι όποιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.

Αν και προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ήταν καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, εντούτοις, οι διαρκείς αλλαγές των δεδομένων, η αύξηση των τιμών αγαθών και ενέργειας και οι περιορισμένες πλέον δυνατότητες κρατικής παρέμβαση λόγω χρήσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προϊδεάζουν για μία ακόμα μία ιδιαίτερη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο. Αν προσθέσουμε και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η προσδοκώμενη επιστροφή στην ομαλότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.  

Παράλληλα, ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αποφασίσει τελεσίδικα αν η μικρή Κύπρος θα προσδεθεί στο δυτικό πολιτικό και οικονομικό άρμα ως μέλος της Ε.Ε. ή αν θα συνεχίσει να είναι φίλα προσκείμενη στη Ρωσία. Πάντως, το παιχνίδι των ακροβατισμών και του δίπορτου έχει πλέον τελειώσει.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης