Νέες αυξήσεις στα καύσιμα εξατμίζουν τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια ν’ αμβλύνει τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής των καυσίμων στις τσέπες των καταναλωτών, νέες αυξήσεις που έρχονται από βδομάδας αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές και να καταστήσουν ουσιαστικά δώρο-άδωρο τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέσα από τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος υπέδειξε πως ναι μεν η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα θα απορροφηθεί από τις νέες αυξήσεις που θα έρθουν.

Διαβάστε ακόμα:

Κτίζει γερά θεμέλια για το 2022 ο τομέας των ακινήτων (πίνακες)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού IN Business: Delivery Wars

«Οι πρατηριούχοι χαιρετίζουμε τη μείωση που έγινε, αφού ο συγκεκριμένος φόρος κατανάλωσης είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ε.Ε. Είναι κάτι θετικό, το οποίο βοηθά του καταναλωτές και του πρατηριούχους. Παρόλα αυτά έρχονται νέες αυξήσεις από εβδομάδας και εν τέλει οι τιμές θα ανέβουν περισσότερο», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές που έχουμε τώρα είναι διαμορφωμένες με την τιμή του βαρελιού ίση με 95 δολάρια, την ώρα όμως που πλέον η τιμή διεθνώς ακούμπησε τα 117 δολάρια ανά βαρέλι.

Ερωτηθείς για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τιμή της βενζίνης ένεκα των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε και να προσδιορίσουμε με ακρίβεια.

«Σήμερα ο μέσος όρος της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων είναι 1,44 ευρώ το λίτρο. Υπάρχουν χώρες που η βενζίνη κοντεύει τα δύο ευρώ ανά λίτρο και ελπίζουμε να μην οδηγηθούμε και εμείς σε τέτοια επίπεδα», κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νομοσχέδιο που προώθησε με την μορφή κατ’ επείγοντος το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του οποίου ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα μειώνεται, με έναρξη ισχύος της μείωσης την 8η Μαρτίου και μέχρι την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε εδώ: Μειωμένος μέχρι την 1η Ιουνίου ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα είναι 7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Στόχος της μείωσης είναι υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνονται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων.

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ