Powered by

Ζωντανεύουν ξανά οι χώροι εστίασης, γεμίζουν την Τσικνοπέμπτη

Ενθαρρυντικά μηνύματα και προσδοκίες για καλύτερες μέρες μετά από αρκετό καιρό στέλνουν στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης οι νέες χαλαρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα.

Ανάμεσα σε άλλα, οι χώροι εστίασης άνοιξαν τις πόρτες τους και για άτομα μη εμβολιασμένα, γεγονός που φαίνεται με το καλημέρα της καινούργιας-μετά από μήνες- αυτής πραγματικότητας να δίνει ώθηση στην κινητικότητα στον κλάδο, σκορπίζοντας χαμόγελα και γεμίζοντας έστω και με συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, τους επιχειρηματίες.

Τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής δόθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρας εφαρμογής των νέων χαλαρώσεων, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, παρόλο που ένεκα του γεγονότος ότι ως καθημερινή και ως η πρώτη μέρα της εβδομάδας, θεωρείται δύσκολη, δεν είναι ενδεικτική και δεν μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο.

Διαβάστε ακόμα:

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία

Ο «κακός λύκος» είναι εδώ και μόλις άνοιξε στην Κύπρο

Limassol Park: Με εντατικούς ρυθμούς η πολυτελής ανάπτυξη (pics)

Αυτό ακριβώς υπέδειξε μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, ο οποίος ερωτηθείς πάντως για τις ενδείξεις ενόψει της Τσικνοπέμπτης χαρακτήρισε τις κρατήσεις ως αρκούντως ικανοποιητικές.

«Ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο ο κλάδος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κίνηση ανακάμπτει, θα μπορούν να εξαχθούν στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης και από το προσεχές Σαββατοκύριακο», επισήμανε. Για να συμπληρώσει με έμφαση πως αναφορικά με το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις του τομέα τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, οι πληγές που άνοιξαν θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν.

Κληθείς να σχολιάσει το μέτρο του rapid test 24 ωρών το οποίο θα απαιτείται και για εμβολιασμένους, ώστε να εισέλθουν σε χώρους εστίασης που δύναται να φιλοξενήσουν πέραν των 150 ατόμων, ο κ. Λεβέντης κατέστησε σαφές πως αυτό θα ισχύει μόνο για υποστατικά τα οποία προσφέρουν μουσική και τη δυνατότητα χορού στους πελάτες τους.  Για να χαρακτηρίσει περαιτέρω ως σημαντική ένεση το γεγονός ότι τα δύο τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο, μειώνονται στο ενάμιση.

«Μπορούμε να πούμε ότι οι χαλαρώσεις που δόθηκαν αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αύξησης της κινητικότητας στους χώρους εστίασης», υπέδειξε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ.

Η μεγάλη πρόκληση

Την ίδια ώρα πάντως, μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου-όπως και για αρκετούς άλλους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας-, εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού.   

Κάνοντας λόγο για μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο Φάνος Λεβέντης απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας, και δη στους ανέργους, να αναζητήσουν εργασία στα κέντρα αναψυχής. «Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια απ’ όλους για να επιλυθεί», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις συνεντεύξεις ανέργων με επιχειρηματίες, οι οποίες αποτελούν πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, δεν προέκυψε σε ό,τι αφορά τον τομέα της εστίασης ικανοποιητικό ενδιαφέρον από ανέργους για εργοδότηση.   

Ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά…

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έθιξε εξάλλου σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου. Όπως είπε, πρόκειται για πρόβλημα που είναι ακόμη πιο έντονο στις παραλιακές πόλεις.

Ο κ. Θρασυβούλου, αν και σημείωσε πως τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, εκτίμησε ότι περίπου το 25% των κέντρων αναψυχής που δεν λειτούργησαν την περίοδο της πανδημίας δεν αναμένεται ούτε τη φετινή τουριστική σαιζόν να λειτουργήσει, για πολλούς και διάφορους λόγους κατά την έκφρασή του. Ανέφερε συναφώς ότι συσσωρευμένα ενοίκια και απλήρωτοι λογαριασμοί οδηγούν τους ιδιοκτήτες σε οικονομικά αδιέξοδα και βάζουν ουσιαστικά λουκέτο στις επιχειρήσεις. Άλλοι σοβαροί λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η ακρίβεια σε ό,τι αφορά ηλεκτρικό ρεύμα, το γκάζι και το πετρέλαιο.

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει. Η πολιτεία έχει στηρίξει τους εργαζόμενους όχι όμως τις επιχειρήσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»